Tips tegen voedselverspilling

6 september 2021

Per jaar gooien we gemiddeld 34 kilo per persoon aan voedsel weg. Dat komt neer op zo’n 120 euro! Niet alleen zonde voor het milieu dus, maar óók voor je portemonnee. Wat je kan doen tegen voedselverspilling? Wij geven 8 tips.

Tip 1: Check je voorraad

Hoe vaak heb jij met een pak rijst in je handen in de supermarkt gestaan, omdat je niet meer zeker weet of je thuis nog wat op voorraad hebt? Check dus vóór het boodschappen doen je voorraadkast en koelkast.

Tip 2: Maak een boodschappenlijstje

Door een boodschappenlijstje te maken haal je precies in huis wat je nodig hebt. Probeer je ook niet te laten verleiden door aanbiedingen als ‘2+2 gratis’, tenzij je zeker weet dat je écht vier zakken wokgroenten op krijgt voor de TGT-datum. 😉

Tip 3: Zet de koelkast aan het werk

Leg producten die als eerste op moeten vooraan in de koelkast, zodat je die als eerste gebruikt. En check ook welke producten je wél in de koelkast moet bewaren en welke juist niet. Zo kun je tropisch fruit, zoals paprika, aubergine en tomaten, beter buiten de koelkast bewaren. Appels, druiven, peren en kiwi’s kun je beter wel in de koelkast bewaren. En zet je koelkasttemperatuur op 4 graden. Bij deze temperatuur zijn producten het langst houdbaar.

Tip 4: Gebruik je zintuigen

Op veel producten staat een THT-datum, dat staat voor ‘Tenminste Houdbaar Tot’. Na deze datum kan de kwaliteit iets achteruit gaan, maar je kunt het product vaak nog prima eten. Producten zoals pasta, rijst of blikgroenten zijn bijvoorbeeld nog jaren ná het verstrijken van de THT-datum te eten. Dus gebruik vooral je zintuigen om te beoordelen of het nog kan! Dit geldt overigens niet voor de TGT-datum. Een ‘Tenminste Goed Tot’-datum staat op zeer bederfelijke producten zoals vlees en vis. Na het verstrijken van deze datum zijn deze producten niet meer veilig om te eten.

Tip 5: Meten = weten

Voorkom dat je teveel eten maakt door de porties af te meten. Op de achterkant van een pak rijst of pasta staat vaak aangegeven hoeveel één portie is. Met een maatbeker, kopje of weegschaal kan je vervolgens de juiste hoeveelheid bereiden.

Tip 6: Vries het in

Houd je toch eten over? Doe de rest van de maaltijd in een afgesloten bakje en bewaar het in de koelkast of diepvries. In de koelkast kan je het restje maximaal 3 dagen bewaren, in de diepvries een stuk langer. Hoe fijn is het als je na een lange werkdag alleen maar een restje hoeft op te warmen?

Tip 7: Sharing is caring

Heb je eten over en zit je diepvries al vol? Misschien kun je je buurvrouw, kinderen of vrienden blij maken met jouw lekkere maaltijd.

Tip 8: Creatief met restjes

Oud brood, bruine bananen, een restje pasta; zonde om weg te gooien! Je kunt hier namelijk heerlijke gerechten van maken. Hoe je creatief kunt omgaan met restjes? Dat lees je hier.