Creatief met restjes

4 september 2021

Oud brood, bruine bananen, een restje pasta; zonde om weg te gooien! Je kunt hier namelijk heerlijke gerechten van maken. Lees maar.

Bruine bananen? Maak er bananenbrood van

Wist je dat je het allerlekkerste bananenbrood krijgt wanneer je bruine bananen gebruikt? Overrijpe bananen zijn extra zoet én zachter dan een gele banaan. Perfect om mee te bakken dus! Met bananenbrood kun je alle kanten op: maak een gezonde variant met havermout en dadels of geniet van een heerlijke guilty variant met extra veel chocolade. Op het internet zijn tal van lekkere recepten te vinden, dus inspiratie genoeg.

Oud brood? Wentelteefjes for breakfast

Wentelteefjes zijn heerlijk als ontbijt op een luie zondag. En het beste resultaat krijg je wanneer je brood gebruikt dat enkele dagen oud is. Het droge brood absorbeert het ei-melkmengsel beter, waarmee een ‘zompig’ resultaat wordt voorkomen. Wat je nodig hebt voor wentelteefjes? Brood, eieren, melk, een beetje kaneel en toppings die jij lekker vindt.

Pasta over? Lunch voor de volgende dag

Heb je iets teveel pasta gekookt voor het avondeten? Gooi het restje pasta niet weg, maar maak er de volgende dag een lekkere pastasalade van. Combineer het restje pasta bijvoorbeeld met tonijn of gerookte kip, sla, komkommer en tomaat en je hebt een heerlijk lunchgerecht.

Overgebleven groente? Maak er soep van

In soep kun je bijna al je restjes kwijt. Neem een pan met water, gooi er een bouillonblokje bij en alle restjes groenten die je in je koelkast kunt vinden. Even pureren et voila; klaar is je lekkere én gezonde soep. Door verschillende groenten te combineren kom je tot verrassende smaken. En voor een extra romig resultaat kan je nog wat room toevoegen.

Te rijp fruit? Smoothie time!

Een smoothie is ideaal om je fruitschaal leeg te maken. Combineer verschillende soorten fruit voor een tropische smoothie of gooi er wat extra groenten doorheen voor een gezonde variant. Komkommer, spinazie, andijvie, wortels of bietjes zijn perfecte smoothie-groenten.

Zachte avocado’s? Het lekkerste ijs maak je zelf

Red jouw rijpe avocado’s van een enkeltje prullenbak door er ijs van te maken. En daar heb je écht geen ijsmachine voor nodig. Schil en ontpit de avocado en doe het vruchtvlees – samen met een half blikje kokosmelk en wat citroensap – in de blender. Pureer tot een glad mengsel en laat het vervolgens minimaal 2 uur opstijven in de vriezer. Lekker met wat kokosrasp of amandelschaafsel.

Je leest het: met een beetje creativiteit hoef je veel minder eten weg te gooien. Beter voor het milieu én voor je portemonnee. Een win-winsituatie dus!