Zaterdag 1 oktober is het Wereld Vegetarisme Dag. En hoewel wij vol trots en passie vis verkopen, kan een dagje zonder vlees of vis zeker geen kwaad! Laten we daarom eens kijken naar wat er allemaal mogelijk is op vegetarisch vlak. Uiteraard doen we dat niet zonder een lekker recept te delen, dus lees snel verder.
Het was de North American Vegetarian Society die in 1977 de Wereld Vegetarisme Dag in het leven riep, om “de vreugde, het medeleven en de levensverbeterende mogelijkheden van veganisme te promoten”. Er is de laatste jaren al veel aandacht voor vegetarisch eten bijgekomen, maar wat extra bewustzijn dankzij deze dag kan natuurlijk ook geen kwaad.
Vega gehaktbal fopt de jury
Vega eten is in de loop van de tijd flink verbeterd. Soms is het érg lastig om het verschil met de real deal te proeven. Wist je bijvoorbeeld dat in 2013 een vegetarische gehaktbal derde(!) werd tijdens de uitreiking van de lekkerste gehaktbal, georganiseerd door de Koninklijke Nederlandse Slagersorganisatie? De jury was niet op de hoogte van de aanwezigheid van de vegabal, dus die was er eigenlijk mooi ingetrapt!
Biefstuk 0.0
En restaurantketen Loetje, bekend van hun malse biefstuk geserveerd met jus en witbrood, verkoopt sinds dit jaar vegetarische biefstuk, die niet van echt is te onderscheiden. Niet alleen de smaak is nagebootst, ook het vet, de structuur en de kleur van het malse vlees. Het ‘vlees’ bestaat uit onder andere soja, tarwe en kikkererwten en wordt laag voor laag met een 3D-printer geproduceerd. En als Loetje ook een kwalitatief goed én plantaardig alternatief weet te vinden voor hun jus, dan wordt het gerecht zelfs veganistisch!
Vega-recept: gado gado
Voor nu doen we het gewoon nog met een ouderwetse vega-oplossing en dat is: geen vis of vlees in het gerecht verwerken. Wat dacht je van dit heerlijke recept voor gado gado, een groenterijk gerecht uit Indonesië? Wedden dat je een stukje vlees niet mist wanneer je dit eet?
Gado gado maken is simpel: rijst koken, tempeh marineren in ketjap en vervolgens bakken in olijfolie. Boontjes en eieren koken, wat spitskool wokken en komkommer in blokjes snijden. Als alles klaar is, doe je het bij elkaar in een kom, waarna je er pindasaus en taugé overheen doet. Die pindasaus maak je door wat ui, knoflook en sambal te fruiten en vervolgens pindakaas, melk en ketjap toe te voegen en goed te roeren tot het bijna kookt. Selemat makan!