Vis van de maand maart: zalm

8 maart 2023

We zetten dit keer een vissoort in de spotlight die wereldwijd geliefd is; zalm! Deze roze vis wordt zelfs gewaardeerd door mensen die niet van vis houden. Dit komt door de unieke smaak en structuur van deze vis. Dat is toch bijzonder? Wist je dat er wel 214 soorten vissen binnen de Salmoniformes-familie zijn? De Atlantische zalm is de bekendste en meest geconsumeerde soort. Deze vind je uiteraard bij ons in de viskraam. Hoogtijd voor een ode aan de zalm!

Stroomopwaarts

Zalm is een vissoort die, net als forel, tot de Salmonidae-familie hoort. Deze vis komt voor in de Noord-Atlantische Oceaan en de Pacifische Oceaan. Het is een migrerende vissoort die zowel in zoet als zout water kan leven. 

Zalm is een anadrome vis; vanuit de zee trekt de zalm de rivieren op om te paaien. De zalm wordt geboren in zoetwaterrivieren. De jonge vis trekt naar het zoute water van de zee om daar te leven. Wanneer ze volwassen zijn, zwemmen ze stroomopwaarts terug naar de rivier waar ze geboren zijn om zelf eitjes te leggen. De meeste vissen sterven hierna.

Niet zo wild meer

De Atlantische zalm kwam oorspronkelijk voor in rivieren en zeeën in het noorden van Europa en de – jawel- Atlantische oceaan. Deze zalm zwom in bijna alle rivieren van Europa, van Scandinavië tot Frankrijk. En zelfs in Nederland; je vond de zalm soms terug in de Amsterdamse grachten! 

Door de aanleg van stuwdammen en sluizen kon de zalm niet meer terugzwemmen naar de rivieren om zich voort te planten. Dit is een van de redenen waarom er bijna geen wilde zalm meer rondzwemt in de Atlantische Oceaan. Rond 1965 is men begonnen met het kweken van Atlantische zalm. Dit gebeurt in grote ronde kooien in de zee. Noorwegen is het belangrijkste land voor de zalmkweek, het zorgt voor ruim 60% van de wereldwijde zalmproductie. Bijna alle zalm die tegenwoordig verkocht wordt, is gekweekte zalm.

Roze kleur

Wist je dat deze slanke, gestroomlijnde vis van nature wit is? Zalm is een carnivoor en eet voornamelijk kleine visjes en garnaaltjes. De garnaaltjes die gegeten worden door de zalm geven een rode kleurstof af. Deze kleurstof wordt in het vetweefsel van de zalm opgeslagen en geeft het visvlees een roze gloed. Zo komt de vis in het wild aan de kenmerkende lichtroze tot dieprode kleur.

Geen roze tint is hetzelfde. Zalmsoorten uit de verschillende oceanen verschillen allemaal iets van kleur. Het visvlees van de Atlantische zalm is dieproze van kleur en heeft een vaste structuur. De Pacifische zalm is lichtroze van kleur. Je vindt deze wilde zalmsoort vaak terug in blikjes. De hooggewaardeerde rode zalm uit de Stille Oceaan kleurt weer dieprood.

Kweekzalm heeft geen toegang tot kleine visjes en garnalen. Om deze kenmerkende kleur te behouden, voegt de zalmkweker pigment toe aan het voer van de kweekzalm. Zo kleurt het
visvlees toch mooi roze.

Unieke smaak

Zalm is een van de meest geliefde vissoorten. Zelfs mensen die niet graag vis eten, kun je blij maken met zalm. Dit komt door de unieke smaak en structuur van deze vis. Zalm heeft namelijk een stevige vleesachtige structuur en geen typische vissmaak, maar een geheel eigen smaak die heel goed te combineren is met allerlei groenten, fruit en specerijen.

Dat zalm zo heerlijk smaakt, komt door het hoge vetgehalte van de vis. Zalm valt onder de vette vis en heeft een hoog gehalte aan onverzadigde vetzuren, zoals omega 3. Maar het zit ook boordevol proteïnen, vitaminen en mineralen. Dit heeft een positieve uitwerking op je gezondheid. Als je voor zalm kiest, zit je altijd goed.

Veelzijdig visje

Met zalm kun je alle kanten op; je kunt het bakken, frituren, wokken, stomen of rauw eten. Zalm is heel goed te combineren met allerlei smaken, van zoet tot zuur tot zout. We hebben een heerlijk simpel recept voor je van visrecepten.nl, waarmee je in een hand omdraai een heerlijke maaltijd op tafel zet.

Recept: zalm met groene groente uit de wok

Voor dit recept heb je 500 gram zalmfilet nodig en daarnaast tuinbonen, broccoli, peultjes, twee teentjes knoflook, 75 gram cashewnoten, sap en rasp van een halve citroen, olijfolie peper en zout.

Snij de zalm in blokjes en bestrooi met peper en zout. Kook de tuinbonen en broccoli vijf minuten en voeg de laatste drie minuten de peultjes toe. Spoel de groente af onder koud water. 

Verhit 1 eetlepel olie in een wok. Rooster hierin de cashewnoten en schep ze uit de pan. Voeg de rest van de olie toe. Schep de zalmblokjes, knoflook en citroensap erdoor en roerbak drie minuten. Schep de groenten erbij, breng op smaak met peper, zout en cirtroensap. Maak het gerecht af met de cashewnoten. 

Tip! Gebruik roerbakolie of chiliolie voor een pittige smaak. Serveer dit gerecht met tagliatelle of rijst erbij. Eet smakelijk!