Wijn en spijs: welke wijn past bij welk gerecht?

8 april 2021

Een lekker gerecht wordt naar een nóg hoger niveau getild door deze te combineren met de juiste wijn. Maar welke wijn past nou bij welk gerecht? Uiteraard geldt dat smaken verschillen, maar door onderstaande richtlijnen aan te houden wordt het voor jou makkelijker om wijn en spijs te combineren. Lees je mee?

Wijn en vis

Staat er vis op het menu? Combineer je gerecht dan met een witte wijn. Waarom? De tannine in rode wijn in combinatie met de olie in vis laat over het algemeen een metaalachtige nasmaak achter. Gaat je voorkeur toch uit naar een rode wijn? Kies dan voor een soepele wijn met weinig tannines. Vissoorten die goed passen bij rode wijn zijn gegrilde tonijn, gegrilde zwaardvis of zeeduivel. Ook sushi laat zich goed combineren met rode wijn, maar smaakt ook heel goed in combinatie met een frisse, mousserende witte wijn.

Wijn en gevogelte

Kip, kalkoen of eend zijn op heel veel manieren te bereiden. Dit betekent dat er ook veel wijn en spijs combinaties mogelijk zijn. Over het algemeen geldt: hoe lichter het stuk vlees, hoe lichter de wijn. Bij de meeste gerechten met gevogelte kun je het beste kiezen voor een lichte en fruitige rode wijn of een volle witte wijn. Wordt het gevogelte gebraden, gevuld of op de barbecue gelegd? Dan is een rode wijn een betere keuze.

Wijn en rund

Rundvlees laat zich het beste combineren met een rode wijn. Waar tannines in rode wijnen bij vis zorgen voor een nasmaak, combineert het juist goed met het vet in rundvlees. Houd hierbij de volgende vuistregel aan: hoe vetter het vlees, hoe voller de wijn.

Wijn en kaas

Wijn en kaas zijn een match made in heaven. Bijna alle kazen laten zich goed combineren met een witte wijn. Dit komt door het lage tanninegehalte in witte wijn. Liever een rode wijn? Een intense, harde kaas laat zich goed combineren met een volle, ronde wijn. Zachte kaas zoals brie of camembert doen het goed in combinatie met een lichtere rode wijn.

Wijn en desserts

Zoet, zoeter, zoetst. Bij zoetigheden als cake, koekjes, chocolade en ijs is een dessertwijn, port of sherry de juiste keuze. Deze type wijnen laten zich overigens ook goed combineren met zachte kazen en fruit.

Proost!

Hopelijk lukt het jou met bovenstaande tips om de juist wijn-spijscombinaties te maken. Wij zeggen alvast: proost!

Heb je binnenkort iets te vieren en wil je jouw gasten in de watten leggen met heerlijke gerechten én bijpassende wijnen? Neem gerust contact met ons op. Wij nemen met plezier jouw wensen door, bespreken de verschillende wijn-spijscombinaties en zorgen ervoor dat het je gasten aan niets ontbreekt.