Wij verkopen nu ook sushi!

18 november 2021

Bij Smaakvolsmaak zitten we niet stil. We blijven ons aanbod vernieuwen en de nieuwste toevoeging bestaat uit rijstrolletjes met zeewier. Inderdaad, we hebben het over sushi! En wedden dat jij nog niet álles wist over dit populaire gerecht uit Japan?

Sushi is niet meer weg te denken uit de Westerse keuken. Of je nu zelf met matjes en speciale sushirijst aan de slag gaat of een doos vol sashimi, maki en uramaki bestelt vanaf je mobiele telefoon, vrijwel iedereen heeft wel eens sushi gegeten.

Zure rijst

Dat sushi uit Japan komt mag bekend zijn, maar wist je ook hoe het gerecht is ontstaan? Net als met veel andere gerechten (zoals zoute haring) is het een soort logisch gevolg van hoe mensen vroeger bepaalde etenswaren goed hielden. Heel vroeger bewaarden ze in Zuidoost-Azië vis door het te laten fermenteren met rijst.

Deze methode verspreidde zich naar Japan waar men ook deze rijst begon te eten. Toen verse vis voor meer mensen toegankelijk werd en het conserveren dus niet meer nodig was, bootsten Japanners de ietwat zure smaak van de gefermenteerde rijst gewoon na door rijstazijn toe te voegen. En de sushi (wat letterlijk ‘zure rijst’ betekent!) was geboren!

Zelf sushi maken

Zelf sushi maken is eenvoudig, maar er zijn wel een aantal dingen waar je goed op moet letten. Zo is het belangrijk om een matje te gebruiken waarmee je de rijst tot rollen kan verwerken. Hoe strakker je dit doet, hoe minder snel jouw sushi uit elkaar valt.

Wil je een leuke twist geven aan je zelfgemaakte sushi? Zorg er dan voor dat één rol flink wat wasabi bevat. Wanneer je dan de rollen in stukken snijdt (standaard 8 per rol) en de stukjes goed door elkaar husselt, is het voor jou en je gasten een verrassing welke sushi lekker heet is. Russisch roulette uit Japan!

Duizelingwekkende records

En denk jij snel sushi te kunnen maken? Je kan het vast niet zo snel als Joakim Lundblad. Deze Zweed vestigde in 2001 een wereldrecord door 12 norimaki-sushirollen te maken binnen twee minuten. Misschien moet hij de sushi maar maken voor Tim Janus, want deze Amerikaan wist in 2008 maar liefst 141 stukjes nigiri naar binnen te schuiven in zes minuten!

Sushi bij Smaakvolsmaak Visspecialiteiten

Maar waarom zelf sushi maken, als je het vanaf nu net zo makkelijk bij ons kan halen! Dit is alleen mogelijk op vrijdag. Plaats je bestelling op donderdag en je kunt je verse sushi op vrijdag tussen 15.00 uur en 17.00 uur in de viskraam ophalen.

Wil jij wat van die overheerlijke rijstrolletjes en stukjes vis in huis hebben? Bel of WhatsApp ons dan even (06-33564646) zodat je je bestelling snel kan ophalen in onze viskraam.