Combineren kan je leren: dit drink je bij tapas

1 juli 2022

Heerlijk, even wat lekkers op tafel zetten. Olijfjes, plakjes ham, kaas, nootjes of kleine gehaktballetjes… De één noemt het hapjes, de ander heeft het over tapas. Hoe je het ook noemt, wat deze hapjes éxtra lekker maakt is een toepasselijk drankje erbij. Maar wat drink je nou bij welke tapas? Smaakvolsmaak helpt je uit de brand!

Wat zijn tapas?

Tapas zijn aperitiefhapjes, die traditioneel in Spaanse cafés werden geserveerd bij alcoholhoudende drankjes zoals bier, wijn en sherry. Er zijn ontelbaar veel soorten tapas. Bekende voorbeelden zijn chorizo, champignons in saus, empanada, gehaktballetjes en olijven.

Tegenwoordig hoef je gelukkig niet naar een Spaans café om al die overheerlijke hapjes te krijgen. Er zijn in vrijwel elke stad wel één of meerdere tapasrestaurants te vinden waar je je buik kan vol eten aan de kleine hapjes.

Het juiste drankje bij het juiste hapje

Geen zin om de deur uit te gaan maar wil je wél tapas in huis? Dat kan! Smaakvolsmaak verzorgt namelijk ook de catering van hapjes. Lekker én lekker makkelijk. Het enige wat jij nog hoeft te doen is wat vrienden of familie uitnodigen én bedenken welke drankjes je erbij serveert. Hoe je de beste combinaties maakt? Wij helpen je alvast op weg.

Vleeswaren

Of het nu gaat om droge worst, paté, (rauwe) ham, carpaccio, salami of chorizo, bij zoiets zoutigs, vets en hartigs is een rode wijn onmisbaar! Kies er voor een met frisse zuren, want door het zout zal de wijn wat milder smaken. Denk bijvoorbeeld aan een Pinot Noir.

Vishapjes

Heerlijke vishapjes zoals ansjovis of sardines doen het voortreffelijk bij een Sauvignon Blanc of een Verdejo. Ga je voor gamba’s, gefrituurde inktvisringen of garnalenkroketjes, overweeg dan eens een mousserende wijn erbij te serven. Wat dacht je van een glas Cava?

Olijven

Olijven mogen eigenlijk ook niet ontbreken bij een avondje tapas! Deze vruchten zijn extra lekker in het bijzijn van een glaasje sherry. Een drank die het overigens ook lekker doet bij gehaktballetjes of gerookte amandelen. Geen fan van sherry? Probeer dan eens een kruidige wijn als de Sangiovese, wanneer je zwarte of groene (knoflook)olijven serveert.

Noten

Een handje noten is hartstikke gezond! En dus mag daar bést een glaasje alcohol bij. Wat dacht je van een droge witte wijn? Een zoete rode wijn is ook een goed alternatief.

Kaas

Kaas en wijn vormen een bekende, krachtige combinatie. Nu zijn er natuurlijk verschillende kazen en daar horen ook verschillende wijnen bij. Ga je voor een zachte kaas dan raden wij een soepele, volle wijn aan. Wil je rood, ga dan bijvoorbeeld voor een Merlot. Heb je liever wit, dan is een Chardonnay heerlijk bij je brie of camembert.

Zin gekregen? Mooi! Neem dan vandaag nog contact met ons op om te bespreken hoe wij jou kunnen helpen met het verzorgen van overheerlijke tapas!