Vis van de maand september: tong

1 september 2022

Het is september en dat betekent weer een nieuwe vis van de maand. Dit keer is dat de tong. 😋 Wat weten we allemaal over deze bruin gevlekte platvis en wat voor heerlijke recepten kan je ermee maken? Wij leggen het je allemaal uit!

Wie Solea solea leest, denkt misschien aan de nieuwste zomerhit uit Spanje. Maar het is de Latijnse benaming voor de tong. Deze ovale vis met ronde kop wordt maximaal 70 centimeter lang en leeft op de zeebodem. Daar doet hij zich tegoed aan wormen, zandspiering en kleine kreeftachtigen.

Slibtong of sliptong?

Om gelijk maar even een misverstand uit de wereld te helpen. De correcte schrijfwijze van dit kleinste formaat tong is met een p. Vaak werd gedacht dat het met een b geschreven moest worden, omdat de tong zich vaak in de slib (modderige grond) zou verschuilen. Maar het eerste deel van de naam komt van slippen of slepen, en sliptongen slippen nou eenmaal gemakkelijk door de mazen van het sleepnet waarmee men ze vangt.

30% van de totale omzet

De tong komt onder andere voor in de Atlantische Oceaan en de Middellandse zee, maar Nederlandse vissers vangen hem voornamelijk in het centrale en zuidelijke deel van de Noordzee. De tong is bij ons erg populair. In 2020 was deze vis goed voor 30 procent van alle omzet van de twaalf visafslagen in ons land.

Van rondvis naar platvis

Wist je trouwens dat de tong wordt geboren als rondvis, maar dat hij na ongeveer vijf weken verandert in een platvis? Daarbij verplaatst zijn linkeroog naar de rechterzijde van het lichaam en zwemt hij voortaan op zijn zij, met de rechterkant boven.

Gebakken sliptong met Hollandse garnalen en wittewijnsaus

Maar genoeg interessante feitjes, het is tijd om iets lekkers van de tong te maken: sliptong met Hollandse garnalen en wittewijnsaus. En dat gaat heel gemakkelijk. Het enige wat je nodig hebt (voor twee personen) is vier sliptongen, boter, 1 sjalot, droge witte wijn, visfond, slagroom, bloem, roomboter, peterselie en 100 gram Hollandse garnalen. Bekijk hier het recept van Visrecepten.nl.

Breng in een steelpan de sjalot met de wijn en de fond aan de kook. Kook tot 100 ml in. Voeg de slagroom toe en kook de saus tot de gewenste dikte in.
Dep de sliptongen droog met keukenpapier en bestrooi ze met zout en peper. Strooi de bloem op een bord en haal de sliptongen erdoor. Smelt de boter in een ruime koeken- of vispan. Bak de sliptongen in 4-6 minuten goudbruin en net gaar; keer de vis halverwege. Voeg intussen de peterselie en peper naar smaak aan de saus toe.

Leg de sliptongen op 4 borden. Bestrooi met de garnalen en lepel er de witte wijnsaus over. Lekker met aardappelpuree met roomboter en een groene salade met mosterdvinaigrette.

Als dat niet de tongen losmaakt aan tafel… 😉