Vis van de maand oktober: forel

1 oktober 2022

Het is oktober en een nieuwe maand betekent een nieuwe vis van de maand. Dit keer is het de (zalm)forel, een vis die het hele jaar door verkrijgbaar is. Maar wat weten we eigenlijk allemaal over de forel? Nou, best veel, lees maar mee!

De forel is een zoetwatervis en behoort tot de zalmachtigen. Verschillende vissen worden forel genoemd; deze behoren allen tot de familie Salmonidae. Zo zijn er de zeeforel, de meerforel, de beekforel, de trekzalm, de regenboogforel en de zalmforel.

De zalmforel is eigenlijk een regenboogforel

Zelf verkopen wij in onze kraam die laatste, dus laten we ons even op deze vis focussen. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de zalmforel geen aparte vissoort is, maar eigenlijk een regenboogforel is. Maar dan eentje die extra kleurstof (meestal caroteen) in zijn voedsel krijgt. Hierdoor krijgt de regenboogforel een roze kleurtje en staat ‘ie bekend als zalmforel.

De zalmforel is een matig vette vis en zit vol vitaminen, mineralen en omega 3-vetzuren. Een forel bevat 165 kilocalorieën per 100 gram.

Op meerdere manieren te bereiden

De forel an sich is een zeer populaire vis bij sportvissers. Je kan er het hele jaar door op vissen als je wil! Maar deze vis is ook erg geliefd in de keuken, omdat je ‘m op allerlei verschillende manieren kan bereiden. Of je een forel nu wil bakken, roken, grillen, barbecueën, stomen, stoven, pocheren of frituren, de forel leent zich er uitstekend voor! Let er wel op dat het vel tijdens de bereiding blijft zitten, want anders valt hij uiteen en dat zou zonde zijn.

Zalmforel uit de oven

Nu we het toch hebben over de forel in de keuken, kunnen we gelijk een heerlijk recept delen voor zalmforel uit de oven. En het is erg makkelijk, want je hebt enkel twee zalmforellen nodig, één limoen, twee eetlepels dille, drie takjes peterselie en wat peper en zout.

Spoel de forellen af en dep ze droog. Snij ze daarna diagonaal in tot de graat en bestrooi zowel de zijkanten als de binnenkant met peper, zout en limoensap. Leg ze vervolgens in een op 180 graden voorverwarmde en ingevette ovenschaal en bestrooi nog even met dille.

Bak ze vervolgens in ongeveer 25 minuten gaar. Haal ze daarna uit de oven en strooi er nog wat verse peterselie over en garneer met plakjes limoen. Eet smakelijk!