Vis van de maand november: garnalen

7 november 2022

Een nieuwe maand, een nieuwe vis van de maand. En dit keer zijn het de garnalen. Maar waarom nú? Garnalen heb je toch het hele jaar? Zeker, maar in de herfst zijn (vooral de Hollandse) garnalen op hun dikst. Smullen maar! Helemaal met een lekker recept dat wij hebben gevonden, lees maar.

Garnalen heb je in veel soorten en maten. Wereldwijd zijn er meer dan drieduizend garnalensoorten bekend en hiervan worden zo’n driehonderd soorten door de mens gegeten. Bij ons zijn met name de Hollandse garnaal, de grote tijgergarnaal, de Noorse garnaal en de steurgarnaal populair. In onze viskraam verkopen we de Hollandse én de Noorse garnaal.

Op z’n lekkerst

De Hollandse garnaal is afkomstig uit de Noordzee en de Waddenzee. Daar wordt het hele jaar op hem gevist, maar van september tot november zijn ze op hun lekkerst, omdat er dan meer vlees aan zit.

Gezellig garnalen pellen

Voordat garnalen gegeten kunnen worden moeten ze eerst gepeld worden. Hierbij denk je wellicht aan een oudhollands tafereel, waarbij vissersvrouwen gezellig rond de tafel zitten en zo al kletsend kilo’s garnalen van hun jasje ontdoen. De realiteit is echter dat dit tegenwoordig niet meer hier wordt gedaan, maar in het buitenland, waar de loonkosten lager liggen. Wel is men bezig met het vervaardigen van pelmachines die de kleine beestjes met een hoge verwerkingscapaciteit kunnen pellen.

Aardappelsoep met garnalen en zalm

Met garnalen kun je veel kanten op. Zo kan je een lekkere garnalencocktail maken, kun je het in de pasta of een salade verwerken of laat je ze terugkomen in de soep. Zo ook bij dit gerecht voor knolselderijsoep met Hollandse garnalen dat we vonden op Visrecepten.nl. Deze soep staat binnen 15 minuten op tafel!

Je fruit wat sjalotjes en de knolselderij in een soeppan, voegt 750 milliliter kippenbouillon toe en laat het geheel 15 minuten zachtjes koken. Pureer de soep met een staafmixer, schenk het over in een kom of glaasje en garneer met een lepel Hollandse garnalen. Maak het af met een beetje bieslook en klaar is je soep!

Eet smakelijk!