Vis van de maand mei: schol

9 mei 2022

De maand mei staat in het teken van de schol, een groenbruine platvis met oranje stippen. We hebben weer een aantal interessante feitjes opgetrommeld én komen uiteraard ook met een heerlijk recept waarin je schol verwerkt.

Mocht je in België aan de kust zijn en een lekker stukje schol willen bestellen, vraag dan naar een pladijs, want dat is hoe deze vis in Vlaanderen beter bekendstaat. In het Latijn luistert ‘ie dan weer naar de fraaie benaming ‘pleuronectes platessa’.

Meischol

Dat de schol uitgerekend nu de vis van de maand is, mag geen toeval heten. Mei is namelijk de perfecte maand om deze platvis, die maximaal één meter lang kan worden, te vangen. Je kán ze wel eerder vangen, maar ze zitten dan in de voortplantingsperiode waardoor het vlees erg dun is. Ook is er dan vaak kuit aanwezig in de vis. Mei is dus dé maand waarin begonnen wordt met naar schol vangen. In Duitsland noemen ze vis uit deze maand dan ook heel toepasselijk maischolle (‘meischol’).

Nederland vangt veel schol

Schol wordt veel gevangen in de Noordzee en het merendeel van wat wij hier in Nederland vangen wordt geëxporteerd naar landen als België, Duitsland en Italië. Wij bezitten dan ook een derde van het Europese vangstquotum voor deze vissoort! Verder wordt er ook in de oostelijke Atlantische Oceaan en in de westelijke Middellandse Zee veelvuldig op schol gevist.
Wil je nu zelf aan de slag met schol, dan kun je lekker variëren. Zo kun je schol frituren (erg populair op Urk), maar ook bakken in de oven, op de grill of in de koekenpan. Let er wel op dat de baktijd erg kort is, dus blijf erbij staan! Heb je nog inspiratie nodig? Probeer eens dit recept van de oosterburen.

Recept met scholvis

Finkenwerder Art is één van de beroemdste gerechten in Noord-Duitsland. De naam komt van een district in Hamburg dat ooit een vissersdorp was.

Hiervoor heb je nodig: vier schollen van ongeveer 300 gram, peper en zout, 40 gram bloem, 150 gram ontbijtspek, twee uien, een citroen, drie eetlepels zonnebloemolie of boter en een paar takjes dille.

Je begint met het afspoelen van de schollen onder de koude kraan. Daarna dep je ze droog, wrijf je ze in met peper en zout en bedek je ze vervolgens met bloem. In een grote pan bak je reepjes ontbijtspek, die je er daarna uithaalt om ruimte te maken zodat je de uiringen kan bakken.

Bak vervolgens de schollen vijftien minuten lang aan beide kanten in het spekvet tot ze goudbruin zijn. Daarna kun je het ontbijtspek, de uien, de gewassen citroenpartjes en de afgespoelde takjes dille erbij garneren. Alleen nog wat gekookte aardappels en een lekkere salade erbij en je kan aan tafel. Guten Appetit!

Zin gekregen in schol? Bezoek Smaakvolsmaak Visspecialiteiten op woensdag of vrijdag op de markt in Didam óf op donderdag in De Steeg.