Vis van de maand juni: haring

13 juni 2022

De haring is vis van de maand juni. Een hartstikke populaire vis, want bijna iedereen heeft wel eens haring gegeten. Maar wat typeert een Hollandse Nieuwe en wat is het verschil tussen rolmops en bokking? Wij leggen het je allemaal uit!

In een eerder blog deelden we al 10 dingen die je nog niet wist over de Hollandse Nieuwe. Zo kon je leren dat deze haring, ondanks de naam, niet per se uit Nederland hoeft te komen! Zo lang de haring maar voor minimaal 16 procent uit vet bestaat en hij op de traditionele Hollandse manier is bereid.

De Hollandse Nieuwe krijgt elk jaar weer veel aandacht in de media, maar er zijn meer soorten haring die we in Nederland veel eten. Naast de Hollandse Nieuwe, heb je bijvoorbeeld ook de pekelharing of zoute haring, zure haring, rolmops en bokking. Geen idee wat het verschil is? Lees dan snel verder.

Pekelharing of zoute haring

Pekelharing is haring die gezouten is. Pekel is eigenlijk niets anders dan water waarin zout opgelost is. De pekelharing wordt in principe op dezelfde manier bereid als maatjes, maar heeft een lager vetgehalte.

Eet je graag pekelharing of zoute haring, let dan wel even op hoeveel zout je voor de rest van de dag eet! In honderd gram gezouten haring zit namelijk 1,1 gram natrium. En dat terwijl de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid natrium op maximaal 1,5 gram ligt. Ter vergelijking: in normale haring zit per 100 gram vis ‘slechts’ 0,11 gram natrium.

Gerookte haring en bokking

Gerookte haring is haring die eerst gezouten is en daarna gerookt. Je kan gerookte haring in verschillende vormen kopen: in z’n geheel, opengeklapt, gekopt of gegut (ontdaan van de ingewanden). De manier waarop het is bereid en/of gepresenteerd heeft ook gevolgen voor de naam. Zo wordt warm gerookte haring stoombokking genoemd en koud gerookte haring spekbokking. Kipper is haring die opengeklapt en warm gerookt is. Een in zijn geheel verkochte gerookte haring (inclusief darmen en kuit/hom) wordt bakbokking genoemd.

Zure haring en rolmops

Zure haring is haring die is ingelegd in azijn en kruiden, wat zorgt voor de typische zure smaak. En een rolmops is eigenlijk niets anders dan een zure haring die is opgerold en waar een stukje augurk en wat uien in zitten. Wees je ervan bewust dat zure haring meer verzadigde vetten en calorieën bevat dan zoute haring.

Haring is gezond

Maar haring blijft hoe dan ook een verantwoorde delicatesse. Deze vis is rijk aan omega-3-vetzuren (meer dan zalm!) en bevat daarnaast ook vitamine B2, vitamine B6, vitamine B12 en vitamine D. In vissersdorpen kennen ze niet voor niets het spreekwoord “haring in het land, dokter aan de kant”!

Hoe jij je haring ook eet – op een broodje, met uitjes, uit het vuistje of in stukjes – bij Smaakvolsmaak staat deze maand in het teken van deze veelzijdige vis. Bezoek onze kraam op woensdag of vrijdag op de markt in Didam óf op donderdag in De Steeg geniet van de Hollandse Nieuwe!