Vis van de maand januari: heekfilet

2 januari 2023

In januari zetten we de heek in de spotlight. Dé perfecte vissoort om het nieuwe jaar goed én gezond mee te beginnen. Deze vis zit namelijk vol licht verteerbare eiwitten en bevat weinig vet. En wist je dat deze vis vaak gebruikt wordt voor de bekende lekkerbekjes? Zo ook in onze viskraam. We vertellen je alles over deze smaakvolle vis!

Vis op leeftijd

De heek (of Europese heek) is een slanke, zilverkleurige vis met een uitstekende onderkaak en een zwarte bek. De heek kan tot 1.4 meter lang worden en een leeftijd bereiken van maar liefst 20 jaar.Je vindt deze diepzeevis op 1000 meter diepte, langs de hele Europese kust; van de Noordzee tot Noord-Afrika. De heek zwemt het liefst in het oostelijke deel van de Atlantische oceaan, vlakbij Spanje waar de vis ‘merluza’ heet en mateloos populair is.

Heek of voor kabeljauw?

Heek en kabeljauw worden nog wel eens door elkaar gehaald. En dat is niet gek, want tot voor kort werden de heek en de kabeljauw tot dezelfde familie gerekend. Het zijn beiden immers magere vissoorten met wit tot crèmekleurig visvlees. Toch verschillen deze vissoorten wel degelijk van elkaar, met name in structuur en smaak. Kabeljauw heeft een duidelijke en stevige dakpanstructuur. Heek heeft een zachtere structuur. Deze vis kan wat slap zijn, waardoor deze lastiger te fileren is. Heekfilet is daarentegen uitermate geschikt voor stevige sauzen en stoofpotjes en als basis voorlekkerbekjes.

Op z’n lekkerst

Heek is goed verkrijgbaar tussen januari en april, dan is de vis op z’n lekkerst. Maar je vindt heekfilet ook in de viskraam tussen augustus en december. In de maanden mei en juni is het kuitseizoen, waardoor de heek in juli bijna niet verkrijgbaar is.

Heek is op allerlei manieren te bereiden. Vanwege zijn structuur kun je er heerlijke sauzen en stoofpotten mee maken, maar je kunt de vis ook bakken of frituren.

Stoofpotje met een twist

Genoeg gepraat over de heek! Loopt het water je ook uit de mond? Om in winterse sferen te blijven delen we een heerlijk recept voor een stoofpotje die binnen een uur op tafel staat; hachee met heekfilet!
Je hebt hiervoor 600 gram heekfilet nodig, 600 gram fijngesneden rodekool, grote uien, een teen knoflook, zoetzure appels, laurierblaadjes, boter, hacheekruiden, een visbouillonblokje en wat peper en zout.

Zo maak je het

Snijd de ui en knoflook fijn en schil de appel in kleine stukjes. Een derde deel van de ui gaat in een brede diepe pan samen met de rodekool, appel, laurierblad, peper en zout. Voeg heet water toe totdat de rode kool net onder water staat. Voeg boter toe en breng op hoog vuur aan de kook en schep zo nu en dan om. Stoof de rode kool in 25 minuten gaar.

De rest van de boter smelt je in een stoofpan op hoog vuur. Roerbak de rest van de uien en de knoflook. Voeg de hacheekruiden en de laurierbladeren hier aan toe. Verkruimel het bouillonblokje en voeg nog 1.5 liter water toe en laat het 20 minuten pruttelen.

Snij de heekfilet in 20 stukken. Alls de uien klaar zijn, voeg de stukken heekfilet aan de stoofpan toe en laat de vis 5 minuten garen.

Verdeel de rode kool over 4 borden en schep de heekhachee erbij. Succes gegarandeerd!

Of je nu dit recept gaat proberen of kiest voor een lekkerbekje, met heek zit je altijd goed. Reden genoeg voor een lekker stuk heekfilet deze maand.