Vis in de spotlight: makreel

1 april 2024

In april zetten we de makreel in de spotlight. Maar wat weten we eigenlijk over deze vis en wat voor heerlijk recept kun je ermee maken?

De makreel heeft een prachtige Latijnse benaming: scomber scombrus. De makreel kun je gemakkelijk herkennen. De rug heeft een groenblauwe kleur met donkere strepen, terwijl de buik wit is.

Gerookte makreel

Er zijn allerlei soorten en maten, maar de soort die wij kennen wordt meestal zo’n 35 centimeter groot. De makreel heeft veel smaak en bestaat uit lekker stevig vlees. Het is een perfecte vis om te roken of warm te stomen.

Als verse vis wordt hij dan ook niet vaak verkocht, dit heeft er onder andere mee te maken dat verse makreel maar heel kort houdbaar is. En vanwege de unieke smaak is het bakken of grillen van vis niet heel gebruikelijk. Makreel koop je daarom dus vaak gerookt bij de visboer. Heerlijk op een toastje bij de borrel!

Vette vis

Wie vis eet voor de gezondheid, is spekkoper bij de makreel. Dit is namelijk een heel vette vis die ook nog eens veel vitamine B12 bevat. Eén portie makreel per week en je haalt je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van omega 3-vetzuren (namelijk 200 milligram per dag)! Het bevalt maar liefst twee keer zoveel omega-3 als zalm.

Pepesan ikan (hete makreel)

Bij de vis van de maand hoort natuurlijk ook een heerlijk gerecht (zie bijvoorbeeld onze tip voor viskoekjes van kabeljauw; de vis van de maand maart). En deze keer gaan we op de pittige, Indonesische toer, want met makreel kun je het heerlijke gerecht pepesan ikan maken.

Je begint met het maken van een boemboe (kruidenmengsel). Snij hiervoor een ui, wat knoflook en bak deze in een beetje olie. Doe vervolgens sereh, limoenblad, laos (of gember), een beetje trassi, ketjap, palmsuiker, azijn en sambal erbij en bak dit lekker door.

Daarna leg je de schoongemaakte makreel in een ovenschaal met wat olie eronder en gebruik je de boemboe om de vis goed te bedekken. Zet de schaal in de oven op 170 graden en na 20 minuten is je makreel klaar! Serveren met rijst, boontjes, zoetzure komkommer en wat kroepoek en je kan aan tafel. Selamat makan!

Ook zin in vette en gezonde makreel? Bezoek Smaakvolsmaak Visspecialiteiten op één van deze dagen:

Dinsdag: 11.00 – 18.00 in Braamt
Woensdag: 11:00 – 18:00 in Didam
Donderdag: 11.00 – 18.00 in Zevenaar (bij PLUS Landeweerdijk)
Vrijdag: 10:30 – 18:00 in Didam