Vis van de maand april: kabeljauw

4 april 2023

Elke maand zetten wij een vis in de spotlight en deze maand is dat de kabeljauw. Deze vis is het hele jaar goed verkrijgbaar en wordt vooral in de Noordzee gevangen. En je kunt er natuurlijk héérlijke recepten mee maken!

Als je één vissoort moet koppelen aan ons Nederlanders dan kom je al snel uit bij de haring. In Noorwegen hebben ze dat met de kabeljauw. Het is niet voor niets dat deze vis prijkt op het Noorse geldbriefje van tweehonderd kronen.

De kabeljauw is een straalvinnige beenvis en heeft onder andere de wijting, schelvis en koolvis als naaste familie. De vis kan maar liefst anderhalve meter lang worden, maar wordt in de praktijk gemiddeld niet langer dan 90 centimeter.

Veel gegeten vis in heel Europa

De kabeljauw komt alleen in koudere gebieden voor, zoals de Atlantische Oceaan. De vis wordt ook wel gevangen in de Noordzee, maar dan meer in de buurt van Scandinavië. Kabeljauw heeft een subtiele smaak en structuur en is daarom zeer geliefd bij jong en oud. Het staat zelfs in de top vijf van meest gegeten vis in Europa.

Kabeljauw en bakkeljauw

Wij eten het vooral als kibbeling of lekkerbek, maar er zijn heel veel variaties mogelijk. Zo is stokvis (gedroogde kabeljauw) hét nationale gerecht van Portugal en het wordt op deze manier ook veel in Scandinavië gegeten. En gezouten kabeljauw is in Suriname beter bekend als bakkeljauw of klipvis.

Viskoekjes van kabeljauw

Maar genoeg gepraat over kabeljauw, het wordt tijd dat we er wat lekkers van maken! Wat dacht je bijvoorbeeld van deze eenvoudige viskoekjes? Binnen een halfuur tover je deze heerlijke koekjes op tafel.

Hoe maak je het?

Voor dit gerecht schil je 400 gram kruimige aardappelen, die je in kleine stukjes snijdt en gaar kookt. Hetzelfde doe je met een zelfde hoeveelheid kabeljauw, die je in melk of visbouillon kookt. Daarna giet je de aardappelen af en stamp je ze fijn. De vis giet je ook af, maak je vervolgens wat los met een vork en prak je samen met de aardappelen.

Voeg vervolgens twee eieren, peper zout, een eetlepel viskruiden, een theelepel gemberpoeder en drie eetlepels bloem door het afgekoelde mengsel. Dit kneed je tot een glad geheel, waarna je er met twee lepels of je handen koekjes van maakt. De koekjes wentel je dan enkel nog door wat bloem en bak je vervolgens om en om goudbruin in een pan met olie of boter.

Eet smakelijk!

Ook zin in een lekker stukje kabeljauw? Bezoek Smaakvolsmaak Visspecialiteiten op dinsdag in Braamt, of op woensdag of vrijdag op de markt in Didam. Onze kabeljauw is verser-dan-vers én we vertellen je graag hoe je dit mooie stukje vis het beste kunt bereiden.