Vis in de spotlight: zalm

20 februari 2024

Eigenlijk hoeft deze vis niet in de spotlight te staan, want de zalm krijgt het hele jaar door al aandacht genoeg! Toch kunnen we het niet laten om eens even goed stil te staan bij deze heerlijke vis die we zelf op tal van manieren aanbieden in onze viskraam. Lichten uit, spots aan, want hier is…. de zalm!

Er zijn weinig mensen die geen zalm lusten. Zelfs de mensen die nauwelijks een visje eten gaan tóch overstag voor een toastje met verse zalm of een moot gebakken zalm. En geef ze eens ongelijk! Deze roze vis kent een stevige, vleesachtige structuur en heeft ook niet die typische vissmaak. Maakt dat hem zo geliefd?

Zalm is gezond

Wat ook meehelpt is dat af en toe zalm eten helemaal niet zo verkeerd is! Sterker nog, deze vette vis zit vol vitamine A, D en B12! En de aanwezige omega 3-vetzuren beschermen tegen hart- en vaatziekten en passen volgens het Voedingscentrum in een gezonde voeding. Het is dus zeker aan te raden om zalm (of een andere vette vis, zoals makreel, haring of forel) één keer per week op het menu te zeten.

Zalm is veelzijdig

Wat ook zo fijn is aan deze populaire vissoort is dat ‘ie zo lekker veelzijdig is. Je kan er echt alle kanten mee op! Of je ‘m nou rauw eet, gekookt, geroosterd, gegrild, gestoomd of gerookt… zalm is en blijft lekker. Kies je ervoor om de zalm te bakken, doe dit dan heel kort. Hoe langer je ‘m braadt, hoe meer waardevolle vitaminen en voedingsstoffen er verloren gaan en dat is zonde. Hecht je veel waarde aan de goede eigenschappen van zalm dan raden wij aan om je vis te stomen.

Heb je geen zin om zalm zelf klaar te maken, maar heb je wél zin om verschillende soorten bereidingen te proeven? Nou, dat komt mooi uit, want wij hebben de zalm in diverse gedaanten in onze viskraam liggen:

  • Warm gerookte zalm
  • Koud gerookte zalm
  • Wrap met zalmsnippers
  • Zalmkibbeling
  • Zalmsalade
  • Verse zalm

Simpel zalm-recept

Zin in zalm, maar geen zin om uitgebreid in de keuken te staan? Maak deze teriyaki-noedels met zalm, peultjes en broccoli binnen een kwartier klaar!
Hoe? Door (eier)mie volgens de verpakking te bereiden, wat sesamzaad te roosteren in een koekenpan, zalmblokjes in 2 minuten goudbruin te roerbakken en vervolgens de peultjes en broccoli in 5 minuten beetgaar te roerbakken. Meng alles samen met wat teriyaki-woksaus en je kan zo aan tafel!

Haal je zalm bij onze viskraam

Onze diverse zalmbereidingen haal je vier dagen per week in onze uitgebreide viskraam. Die vind je van dinsdag tot vrijdag op de volgende plekken en tijdstippen:

  • Dinsdag van 11.00 tot 18.00 in Braamt (parkeerplaats tegenover Dorpshuis De Braempt)
  • Woensdag van 11.00 tot 18.00 in Didam (voor de markthal)
  • Donderdag van 11.00 tot 18.00 in Zevenaar (bij PLUS Landeweerdijk)
  • Vrijdag van 10.30 tot 18.00 in Didam (voor de markthal)