Vis in de spotlight: kabeljauw 

5 maart 2024

De kabeljauw is een van de meest gegeten vissoorten in Europa. En dat snappen wij maar al te goed! Deze vis met een subtiele smaak en structuur wordt vaak gegeten als kibbeling of lekkerbek, maar je kan er alle kanten mee op. Kijk maar eens mee naar deze populaire vis die we dit keer in de spotlight hebben staan. 

Bij Nederland denk je aan haring, in België staat aan de kust de tong op vrijwel elk menu en in Noorwegen is het kabeljauw voor en kabeljauw na. Deze vissoort vind je dan ook veelvuldig in de Noordzee en dan met name in de buurt van Scandinavië.

Ooit dé basis voor kibbeling en lekkerbekjes

Deze vis, die maar liefst anderhalve meter kan worden, is geliefd bij jong en oud en staat zelfs in de top vijf van meest gegeten vis in Europa. Dat kabeljauw bij de jeugd zo populair is, komt waarschijnlijk door het feit dat deze vis vaak werd gebruikt voor kibbeling, de zo gewilde stukjes vis die in beslag zijn gedompeld en daarna gefrituurd en met ravigottesaus erbij worden geserveerd. Tegenwoordig gebruikt men echter steeds vaker de goedkopere alaskakoolvis/alaskapollak als basis voor kibbeling.

Dat kabeljauw het goed doet als basis voor gefrituurde vis, blijkt ook wel uit het feit dat het lekkerbekje van oudsher met deze vis werd gemaakt. Hiervoor werd een kabeljauwfilet door een beslag van water, meel en zout gehaald en vervolgens in olie gebakken en geserveerd met bijvoorbeeld remouladesaus. Maar ook hiervoor geldt dat deze vis steeds vaker wordt ingeruild voor beter beschikbare en beter betaalbare soorten zoals in dit geval pangasiusfilet.

Bakkeljauw

Hoe dan ook, de kabeljauw blijft onverminderd populair. Niet alleen in eigen land, maar ook daar (ver) buiten. Zo is stokvis, oftewel gedroogde kabeljauw, hét nationale gerecht van Portugal en zijn er ook in de Scandinavische landen veel mensen die hier regelmatig van smullen. En in Suriname eten ze gezouten kabeljauw ook, maar noemen ze het bakkeljauw (of klipvis).

Wist je trouwens dat kabeljauw vaak ook de basis vormt voor de productie van levertraan (de ouderen onder ons denken waarschijnlijk nog vol afschuw aan de lepel levertraan die ze als kind moesten slikken!)

Kabeljauw uit de oven met groentedakje

Genoeg gepraat over kabeljauw, tijd om er van te smullen! En dat kan met dit heerlijke en simpele hoofdgerecht. Bak hiervoor anderhalf teentje knoflook met een zak Italiaanse groentemix in olijfolie en kruid met oregano, zout en peper. Leg de kabeljauw in een ovenschaal en bedek met het groentemengsel en olijven. Voeg wijn toe en bak 15 minuten. Kook ondertussen wat tagliatelle en sauteer de resterende knoflook en ui met spinazie. Serveer de tagliatelle met spinazie, bestrooi met kaas en leg de kabeljauw er bovenop.

Eet smakelijk!

Heb je nu zin gekregen in kabeljauw? Of wellicht toe aan een bakje kibbeling? Kom dan naar onze viskraam! Je vindt ons van dinsdag tot vrijdag op de volgende plekken en tijdstippen:

  • Dinsdag van 11.00 tot 18.00 in Braamt (parkeerplaats tegenover Dorpshuis De Braempt)
  • Woensdag van 11.00 tot 18.00 in Didam (voor de markthal)
  • Donderdag van 11.00 tot 18.00 in Zevenaar (bij PLUS Landeweerdijk)
  • Vrijdag van 10.30 tot 18.00 in Didam (voor de markthal)