Vis in de spotlight: de gamba

18 januari 2024

Een nieuwe maand, een nieuwe vis in de spotlight. Zo zorgen wij ervoor dat er iedere keer iets anders lekkers op je bord belandt! Deze maand richten we onze schijnwerpers op een smaakvolle lekkernij uit de zee: de gamba. Deze heerlijke grote garnaal verdient alle lof en aandacht. Lees maar waarom gamba’s de perfecte keuze zijn om het nieuwe jaar mee te beginnen!

Vind je garnalen heerlijk? Dan is de kans groot dat jij ook smult van gamba’s. Dat is niet gek, want de term ‘gamba’ wordt in Nederland gebruikt als benaming voor de reuze-zeewatergarnaal. Je kunt de gamba ook wel tegenkomen onder de naam Tijgergarnaal (of black tiger garnaal). Gamba’s worden zowel met als zonder kop verkocht. Ongekookt heeft de gamba een grijze kleur, met een donkergrijze streep op de staart.

Lees ook: Dit is het verschil tussen garnaal, gamba en scampi

Een overvloed aan smaak

Gamba’s staan bekend om hun sappige, malse vlees en intense zeesmaak. Ze zijn een uitstekende bron van eiwitten en bevatten gezonde omega-3 vetzuren, waardoor ze niet alleen heerlijk zijn, maar ook goed voor je gezondheid. Wil je het nieuwe jaar dus gezond starten, dan zijn gamba’s een goede keuze!

Veelzijdig in bereiding

Of je nu houdt van grillen, (roer)bakken of barbecueën, gamba’s zijn uiterst veelzijdig in de keuken. Hun stevige textuur maakt ze geschikt voor verschillende kookmethoden, waardoor je eindeloos kunt experimenteren met smaken en recepten. Het verwarmen moet wel heel snel gebeuren, anders worden gamba’s droog. Rauwe gamba’s zijn in bijna kokend water of in visbouillon in 3-4 minuten gaar.

Internationale favoriet

Gamba’s zijn geliefd over de hele wereld en spelen een hoofdrol in diverse culinaire tradities. Of je nu geniet van Spaanse gambas al ajillo, Italiaanse pasta met gamba’s, of een Aziatische wokschotel, deze veelzijdige zeevruchten voegen een smaakvolle twist toe aan elk gerecht.

Borrelhapje: gamba’s met knoflook en kruiden

Om je op weg te helpen met het bereiden van heerlijke gamba-gerechten, delen we deze maand een lekker borrelhapje van Visrecepten.nl. De combinatie van garnalen en knoflook vormt de basis van dit gerecht, veel meer heb je eigenlijk niet nodig. Maar door de gamba’s te combineren met een marinade van bruine suiker en Italiaanse kruiden, geniet je van een verrassende twist die gegarandeerd een hit is op je volgende feestje!

Dit heb je nodig:

  • 12 grote gamba’s, rauw en gepeld
  • 2 el bruine suiker
  • citroenrasp van ½ citroen
  • 4 teentjes knoflook geperst of fijngesneden
  • ½ kopje verse kruiden, bijvoorbeeld basilicum, peterselie, oregano, tijm
  • 1 rode peper, in ringen gesneden
  • 4 el olijfolie
  • zeezout

Bereiding:

  • Meng eerst alle ingrediënten voor de marinade door elkaar en leg de gamba’s erin. Leg het in de koelkast en laat minimaal 3 uur intrekken.
  • Bak dit alles, in een grote pan (ongeveer 3 minuten) of schep het in een ovenschaal en zet het voor ca 15 minuten op 220°C in de oven. Roer tussendoor even een keer om.
  • Extra lekker met wat brood, zodat je kunt dippen in de knoflookolie.

Dus, waar wacht je nog op? Ga naar de markt, haal wat verse gamba’s en laat je culinaire creativiteit de vrije loop.

P.S. Wist je dat je bij onze viskraam de lekkerste gemarineerde gamba’s koopt? Deze gamba’s – voorzien van een laagje beslag – worden door ons ter plekke in de kraam gebakken. Het resultaat? Gamba’s met een heerlijk krokant laagje. Als dat geen smullen wordt! Bekijk hier onze marktdagen.