Verrassend: 3x vis met kerst

20 december 2021

Kerst wordt dit jaar waarschijnlijk weer wat anders dan we gewend zijn, maar daar laten we ons niet door tegenhouden! Wij inspireren je graag met de lekkerste gerechten. Dit keer doen we dat met drie keer vis tijdens de kerstdagen. Want rollade met stoofpeertjes en aardappelpuree kennen we nu wel, toch? 😉

Amuse: vermout-zalmcocktail

Een amuse is een klein hapje dat je vóór het diner serveert of tussen de gangen door. De bedoeling van het (vaak mooi opgemaakte) hapje is dat het de spijsvertering bevordert en alvast de smaakpapillen op gang brengt voor wat komen gaat.

En hoe kun je het kerstdiner nou beter beginnen dan met een vermout-zalmcocktail met gepekelde citroen. Klinkt ingewikkeld? Dat is het zeker niet! Je moet van te voren wel citroenschillen in pekel laten staan, maar daarna is het een kwestie van vermout verwarmen, gelatine erin laten oplossen en de gelei vervolgens door een zeef wrijven zodat je pareltjes overhoudt. De plakjes zalm leg je als een roosje op een mix van crème fraîche, geraspte limoenschil en peper.

Voorgerecht: sashimi-kerstkrans

Bij kerst hoort natuurlijk een kerstkrans. Die heb je gemaakt van hulst, van chocola, maar óók van vis. Check dit recept voor een sashimi-kerstkrans maar eens. In dit gerecht bak je garnalen en gemarineerde tonijn, maak je een mengsel van avocado, limoensap, wasabi en mayonaise, en snij je zalm, radijsjes, nori-vellen en komkommer in dunne reepjes. Om uiteindelijk tot een feestelijk opgemaakte kerstkrans vol lekkernijen te komen.

Hoofdgerecht: kabeljauwgratin

Feestelijk en simpel te maken? Dat is dit recept van Chickslovefood. Deze visschotel bestaat uit een kabeljauw in een krokant jasje van amandelmeel, pompoenpitten en Parmezaanse kaas. Je maakt hem als volgt: bak fijngesneden ui, wortel en prei in een pan. Meng ondertussen het meel met de pompoenpitten en besmeer hiermee (met behulp van wat crème fraîche) de kabeljauwfilets. Doe de vis vervolgens met de groenten en wat krieltjes in een ovenschaal. Bestrooit alles met kaas en bak alles zo’n twintig minuten. En klaar is je hoofdgerecht!

Wat je ook nodig hebt, bij ons vind je de lekkerste verse vis waarmee je een heerlijk en feestelijk kerstdiner op tafel zet. Maar je kunt bij ons ook terecht voor pastasalades en ons bekende vis-trio met een spread van zalm, tonijn en krab.