Tips voor een goed buurtfeest

9 augustus 2022

De zomer loopt ten einde, iedereen is (hopelijk) lekker op vakantie geweest. Een mooi moment om weer eens met de buren bij te praten. Tijd voor een goed buurtfeest dus! Maar hoe organiseer je zoiets en waar moet je allemaal op letten? Smaakvolsmaak heeft dé tips voor een geslaagd buurtfeest!

September is een ideale maand om met de hele buurt nog een leuk feestje te geven. De vakanties zijn achter de rug, de scholen zijn weer begonnen… er is dus genoeg om over te praten! En tijdens de koude wintermaanden die straks weer komen zie je elkaar automatisch minder snel.

Buurtfeest tijdens Burendag?

Douwe Egberts en het Oranje Fonds organiseren ieder jaar op de vierde zaterdag in september Burendag. Dit jaar wordt dat georganiseerd op 24 september. Waarom zou je jullie straatfeest niet op deze datum organiseren?

Wanneer je het ook organiseert, stuur de uitnodigingen op tijd en schroom niet om buren te vragen mee te helpen! En als je ook nog onderstaande tips ter harte neemt, dan kan het eigenlijk niet anders dan dat het een super gezellig buurtfeest wordt!

  1. Zorg voor voldoende zitplaatsen

Als je een straatfeest organiseert dan is het belangrijk dat je rekening houdt met de samenstelling van je buurt. Woon je in een jonge wijk, dan volstaat het neerzetten van genoeg statafels. Woon je in een buurt waar ook veel ouderen wonen dan raden we aan om meer dan genoeg zitplaatsen te regelen. Je wil natuurlijk niet dat iemand naar huis gaat, omdat hij of zij nergens even tot rust kon komen.

  1. Combineer de culturele invloeden

Ook qua culturen is het attent wanneer je rekening houdt met de samenstelling van je buurt. Zijn er bijvoorbeeld veel buitenlandse invloeden dan kan je misschien het straatfeest een internationaal tintje geven. Denk aan andere aankleding, authentieke gerechten en wereldmuziek. Misschien leer je op deze manier wel een totaal nieuw gerecht kennen!

  1. Zorg voor gepaste muziek

Nu kan jij wel van Snollebollekes houden, maar als de rest van de buurt zweert bij Ramses Shaffy of Boudewijn de Groot, dan kán het handig zijn om je speellijst hierop aan te passen. Mocht je niet weten van wat voor muziek je buren houden, ga dan voor veilig. Zet een algemene playlist op, zoals de Top 2000, of kies voor een door Spotify samengestelde playlist met zomerse muziek.

  1. Regel entertainment

Deze tip is eigenlijk vooral voor de kinderen, maar indirect ook voor de ouders, want anders moeten die weer van alles verzinnen om de kids bezig te houden. 😉 Maar het is fijn als er tijdens zo’n buurtfeest ook wat entertainment is. Denk bijvoorbeeld aan een springkussen, een watersproeier, emmers vol stoepkrijt of oud-Hollandse spelletjes zoals bliklopen, koekhappen en ezeltje-prik.

  1. Zorg voor lekker eten

Vrijwel niemand is gezellig op een hongerige maag. Zorg dus voor voldoende hapjes en/of een goede maaltijd. En je hoeft heus niet alles zelf te doen! Je kan kiezen voor een potluck. Hierbij neemt iedereen wat lekkers mee om te delen met de groep. Maar wil je iedereen ontzorgen, dan kun je ook kiezen voor catering. Smaakvolsmaak denkt graag met je mee over de mogelijkheden. Wat dacht je van onze foodtruck bij jullie in de straat? Reken maar dat daar nog lang over wordt nagepraat!