Robert & Mariska: een ambitieus koppel met een gedeelde liefde voor eten

17 maart 2021

Het is 2018 wanneer Robert en Mariska van den Berg besluiten om het roer om te gooien en een eigen zaak te beginnen. Smaakvolsmaak is geboren. Wat begint met een cateringbedrijf groeit uit tot een culinair totaalconcept met catering, een foodtruck, een kooklokaal én een eigen vishandel. Tijd voor een nadere kennismaking met dit ambitieuze koppel, waarbij vooral de liefde voor lekker eten de boventoon voert.

Laten we bij het begin beginnen. Hoe is Smaakvolsmaak ontstaan en wie kwam met het idee?

Mariska: “Wij zijn van karakter heel ondernemende mensen. Altijd al bezig met eten. Als hobby verzorgden we wel eens een buffetje voor mensen. Op een gegeven moment kreeg Robert de kans om bij zijn vader in het bedrijf te stappen (Vishandel Van Den Berg, red.). Maar twee kapiteins op één schip: dat bleek niet te werken. Toen rees de vraag: ga je weer voor een baas werken of neem je de stap om voor jezelf te beginnen?”
Robert: “In mei 2018 hebben we de keuze gemaakt om voor onszelf te beginnen. We hebben toen gelijk geïnvesteerd in een foodtrailer. Dat was een hele goede zet. De foodtrailer werd gelijk vanaf het begin veel geboekt voor feestjes, bijvoorbeeld voor een lekker frietje of een hamburger. Maar we bereiden net zo goed een compleet 6-gangenmenu vanuit de foodtrailer. Het is maar net wat de mensen willen.”
Mariska: “We willen onderscheidend zijn. Er zijn al heel veel klassieke cateraars, wij willen het juist anders doen. Robert heeft een koksachtergrond, hij kan op hoog niveau koken. Dat zie je ook terug in de gerechten die wij bereiden.”

Smaakvolsmaak is geen ‘klassieke’ cateraar, dus. Wat onderscheidt jullie nog meer van de rest?

Mariska: “Wij hebben geen ondergrens qua aantallen. Veel klassieke cateraars hebben een ondergrens van minimaal 20 personen, maar dat hebben wij vanaf het eerste moment al losgelaten. Iedereen moet passende catering kunnen krijgen, los van het aantal personen. Ben je geen keukenprinses maar wil je wel met een groepje van 6 personen lekker kunnen eten? Dat kan bij ons gewoon.”
Robert: “Het grappige is dat wij al ‘coronaproof’ werkten voordat het coronavirus überhaupt in ons land was. Wij serveren de gerechten in kleine potjes en pannetjes. Iedereen krijgt een eigen gerechtje: een soepje of hapjes in een glaasje, vlees of vis uit een pannetje of iets lekkers op een lepeltje.”
Mariska: “Dat idee was er al toen wij nog hobbymatig catering verzorgden. In ieder gezelschap heb je mensen, vaak mannen, met flinke honger. Dan had je een mooi opgemaakte salade gemaakt maar nadat de mannen langs het buffet waren geweest was ‘ie helemaal op. Toen kwamen we op het idee van een eigen pannetje voor iedereen. Zo heeft iedereen altijd voldoende te eten.”
Robert: “Lekker eten is belangrijk. Het moet voldoende zijn, maar ook lekker. De kwaliteit is voor ons erg belangrijk. We kiezen liever voor iets duurdere producten, zoals een ossenhaas. Maar dat smaakt zoveel beter dan een kogelbiefstuk. We merken dat mensen om deze reden ook bij ons terugkomen.”

Jullie zijn man en vrouw, maar ook zakenpartners. Vertel eens: hoe is de rolverdeling binnen Smaakvolsmaak?

Mariska: “Ik doe de boekhouding, het kantoorwerk zegmaar. Robert is de kok. Maar dat niet alleen: hij zit bij de mensen aan de keukentafel om de offerte te bespreken en te praten over eten. Dat is ook onze kracht: door letterlijk met elkaar in gesprek te gaan over eten gaat het veel meer leven. Robert komt bij de mensen thuis, loopt door het huis of de tuin, bekijkt waar het buffet en de trailer het beste kunnen staan, denkt mee over de aankleding.”
Robert: “Dat is waar wij goed in zijn. Het complete plaatje van ontzorgen, meedenken, organiseren. Wij nemen het meeste werk uit handen. Dat maakt het ook gelijk een stuk persoonlijker.”

Doen jullie dan echt álles zelf?

Robert: “Nee, we hebben een team van zo’n 12 medewerkers om ons te helpen. Er komen zelfs nog een paar mensen bij.”
Mariska: “We hebben een heel leuk, enthousiast team om ons heen. Variërend in leeftijd van 15 tot 60 jaar, heel divers. Iedereen is betrokken, terwijl we nog maar zo kort bezig zijn. Het voelt bijna als familie.”
Robert: “Zeker nu met de viskraam erbij is het belangrijk om een goed team te hebben. Alles moet er picobello uitzien, we steken veel energie in de presentatie en de kwaliteit. De mensen die voor ons werken snappen dat.”
Mariska: “Op de één of andere manier zit dat er bij die meiden van nature al in. Alles ziet er gelikt uit. Het is toevallig ons bedrijf, maar we doen het écht samen, wat dat betreft zijn we gelijkwaardig. Dat willen we ook uitstralen. Een goed team is het halve werk, ik ben echt trots.”

Jullie waren net lekker op weg, en toen legde het coronavirus ons land lam. Hoe is dat voor jullie geweest?

Mariska: “Tsja, in maart 2020 kwam alles opeens stil te liggen. Wat ga je dan doen? Het mooie is dat ik wel heb gemerkt dat we heel snel kunnen schakelen. Wat we vandaag bedenken wordt morgen uitgevoerd. Dat heeft ons er echt doorheen gesleept. Positief denken en continu nieuwe kansen zien.”
Robert: “In augustus mocht je nog maar 2 personen thuis ontvangen. Mark Rutte riep toen op om naar de restaurants te gaan om samen te kunnen zijn. Toen bedachten we het kooklokaal. En we zijn heel druk geweest met het bezorgen van maaltijden. Gelukkig hadden we allebei nog wel een andere baan. Maar nu zien weer een stijgende lijn, dat is wel heel fijn.”
Mariska: “Ik kan me voorstellen dat zo’n periode je kan maken of breken. Als je geen positieve instelling hebt of de kansen niet pakt, dan ga je hieraan ten onder. Maar als je door zo’n zware crisis heen komt dan kun je echt álles aan, daar ben ik van overtuigd.”
Robert: “Maar we waren niet altijd zo positief hoor.”
Mariska: “De coronatijd heeft heel veel gevraagd van ons gezin. Alle zorgen, de persconferenties, de onzekerheid. Afgelopen januari waren we druk met de overname van de vishandel, de scholen zaten dicht, allerlei zaken moeten online geregeld worden… Het heeft het uiterste van ons gevraagd. Maar gelukkig zijn we zo flexibel dat het ook weer goed is gekomen. Natuurlijk hebben we soms een baaldag, maar die gaat ook weer voorbij.”

Wat is voor jullie het allermooiste aan jullie werk? Waar komen jullie ‘s ochtends je bed voor uit?

Robert: “Het de mensen naar hun zin maken. Dát vind ik het allermooiste. Dat alles klopt, het hele plaatje. De spullen zien er netjes uit, de kwaliteit is goed, mensen hebben een fijne avond. Ik wil het gevoel uitstralen dat wanneer mensen Smaakvolsmaak zien aanrijden denken: ‘dan komt het goed’”.
Mariska: “Over het algemeen hebben mensen altijd goede zin. Smaken verschillen, maar iedereen houdt van lekker eten.”
Robert: “Op de meeste plekken waar ik kom ken ik mensen. Ik maak dan even een praatje, zij helpen mij met uitladen, we drinken na afloop een biertje. Dat persoonlijke contact vind ik mooi. Doordat ik er zelf altijd bij ben geven mensen sneller aan of iets goed of juist niet goed is. Dat is fijn, want dan kan ik er ook direct wat mee doen.”
Mariska: “Als je zelf naar een cateringklus gaat kan je veel makkelijker een oplossing bieden, mocht er iets zijn. Dat is anders wanneer je één van je medewerkers laat gaan. We willen dat mensen altijd met een goed gevoel naar huis gaan.”

Waarom werkt het zo goed tussen jullie?

Mariska: “We halen het beste in elkaar naar boven. We zijn kritisch op elkaar, maar dat kunnen we hebben. Soms kan het even knallen, maar daarna is het ook klaar. We blijven daar niet een hele dag mee rondlopen ofzo.”
Robert: “De taken zijn goed verdeeld. Mariska doet alle administratie, ik houd me bezig met het koken.”
Mariska: “Ik moet zeggen dat dat ontzettend goed gaat. Je kunt niet allebei in hetzelfde goed zijn, dan gaat het botsen. We zijn ieder op andere vlakken goed en ondersteunen elkaar waar dat kan. Dat is onze kracht.”

Jullie zijn ondernemende types, dat mag duidelijk zijn. Als we vooruitkijken in de toekomst: waar staan jullie over 5 jaar?

Robert: “Dan hebben we een eigen zaak op Ibiza, haha.”
Mariska: “Dat zou ik wel leuk vinden, haha. Wij zitten altijd vol met plannen, zijn altijd bezig met de volgende stap. We denken wel eens na over een eigen B&B of hotelletje, maar het is nu nog moeilijk in te schatten hoe het allemaal gaat lopen. Maar ik weet zeker dat dit niet het eindpunt is van Smaakvolsmaak.”
Robert: “Een eigen restaurant is ook zeker een droom van ons. Maar door corona ben ik er wel anders over gaan nadenken. Het is toch een groot risico. Maar voor nu zijn we al heel blij met het kooklokaal. Dat is in deze tijd voor mensen ook heel prettig. Je hebt de locatie voor jezelf, geen andere gasten, kunt lekker uit eten met je eigen groepje.”
Mariska: “Ik hoop dat dat iets exclusiefs wordt. Iets wat mensen al ruim van tevoren gaan reserveren. Lekker eten met vrienden, drankje erbij. Heerlijk toch?”

Een jong gezin, een goedlopende zaak en óók nog een vishandel overgenomen. Hoe houden jullie het allemaal vol? Wat is jullie geheim?

Mariska: “Als je doet wat je leuk vindt, dan kost het niet veel moeite.”
Robert: “Natuurlijk moet je wel een keer opladen. Wij houden de maandag daarom ook echt vrij. En in de zomer nemen we twee weken vakantie.”
Mariska: “En alles moet goed georganiseerd worden. Vroeger deden we alleen catering, maar nu zit elke dag bomvol. Alles valt of staat met een goede planning.”
Robert: “We doen het liever goed, dan dat we heel veel klussen aannemen. We maken alles zelf en staan achter onze producten. Dat kost meer tijd, maar we leveren liever kwaliteit dan dat we zoveel mogelijk geld verdienen. En soms zijn we ook gewoon even dicht, dat geeft ook rust. Anders houd je het niet vol.”
Mariska: “Je moet de batterij ook kunnen opladen, ook voor de kinderen. Alles moet in balans zijn. Want als je in balans bent, dan kun je ook goed presteren.”

Ben je benieuwd waar we jou mee kunnen helpen? Neem gerust contact met ons op. En wat je idee ook is, wij beloven: met de smaak komt het wel goed.