Hoera! Smaakvolsmaak bestaat 5 jaar!

3 mei 2023

8 mei 2018 is het allemaal begonnen. Vanuit de keuken, met een flinke opslag in de garage en naast een parttime baan. In de tussentijd is Smaakvolsmaak uitgegroeid van afhaal en catering vanuit de privé keuken, naar een heus culinair avontuur voor de fijnproever. Smaakvolsmaak bestaat bijna vijf jaar en daarom is het tijd voor een smaakvolle terugblik. In dit artikel lees je hoe Robert en Mariska de afgelopen vijf jaar hebben beleefd en welke plannen er nog op tafel liggen!

Wanneer je Robert in de keuken ziet, is Mariska bezig met regelen en managen, maar dat is niet altijd zo geweest. Met de nodige tegenslag, maar met een nóg grotere passie hebben zij het voor elkaar gekregen om hun droom werkelijkheid te maken.

Waar het begon

In de afgelopen vijf jaar is er bij Smaakvolsmaak veel veranderd. Smaakvolsmaak is in 2018 begonnen als catering met buffetten en hapjes, maar dit was niet hun eerste kennismaking in deze tak van sport. “Robert is altijd kok geweest in een chique tent en heeft bij zijn vader in de viskraam gewerkt. Samen deden we altijd al catering voor vrienden en bekenden”, vertelt Mariska. “Zelf werkte ik in de snackwereld bij automatiek Beursken in Velp. Wij voelden ons echte ondernemers, terwijl we voor een baas werkten,” voegt ze er nog aan toe.

De knoop doorgehakt

In 2018 stopte Robert bij de viskraam en hebben Mariska en Robert al snel de kans gepakt om volledig voor zichzelf te beginnen. Niet veel later stonden ze bij de KVK en werd er een boekhouder ingehuurd. “We wilden het gelijk professioneel aanpakken”, vertelt het echtpaar. “Als we het doen, dan doen we het goed. We hebben een website laten bouwen en de foodtruck besteld.” Ondanks dat de foodtruck pas in het najaar zou komen, hebben ze in de zomer niet stilgezeten: “We kregen aardig wat aanvragen, maar bleven ernaast voor de zekerheid parttime werken. Het was hard werken, maar het liep heel leuk. Dat was voor ons veelbelovend!”

Een topjaar

“Het jaar erop werd ons eerste volledige draai jaar,” vertellen de ondernemers trots. “Het was ontzettend druk: we waren bezig met de foodtruck en hadden daarnaast nog ons parttime werk en de catering. En dat allemaal met twee kinderen. We waren altijd bezig vanuit onze eigen keuken, de tafels stonden vol met van alles. De foodtruck stond altijd aan huis en in de weekenden gingen we op pad. 2019 was voor ons echt een topjaar!” En niet alleen de start van hun eigen onderneming ging als een lopend vuurtje: “In 2019 zijn we ook nog eens getrouwd”, vertellen Robert en Mariska. “De catering hebben we toen wel uitbesteed”, voegen ze toe.

Onzekere periode opent nieuwe deuren

Toen kwam het onverwachte: door de coronapandemie in 2020 werden alle opdrachten voor de foodtruck afgezegd en ontstond er een onzekere periode. Toch zijn Mariska en Robert niet voor één gat te vangen: “We werkten met afhaalmenu’s en merkten al snel dat dit thuis niet meer ging. Toen kwam er een pand op ons pad en we maakten hier het Kooklokaal van. We hebben alles zelf gemaakt: de bar, verlichting, etc. We hebben twee keer een groep mogen ontvangen.” En ondanks dat de horeca niet veel later kwam stil te liggen, ontstonden er weer nieuwe kansen voor de twee: “Roberts vader stopte met de vishandel en wij vonden dit een mooie combinatie. We hebben alles online en op afstand kunnen regelen. En zo zijn wij in februari 2021 middenin een dik pak sneeuw gestart met de vishandel.”

Uitbreiding

Dankzij de viskraam konden Mariska en Robert bezig blijven. Toen de lente aanbrak, mochten zij ook de deuren van het Kooklokaal opnieuw openen. “We hebben toen de catering en viskraam in elkaar gevlochten en mensen aangenomen. Inmiddels hebben we twaalf mensen in dienst. Samen hebben we een ontzettend mooi eerste jaar gehad!” Het jaar daarop, in 2022, werd het eerste jaar dat Robert en Mariska zonder coronaregelingen weer volledig aan de slag konden, vertellen ze enthousiast. “Het was fantastisch! Mensen wilden alles weer vieren en hadden er zin in!”

Een gouden duo

Vanaf dat moment runnen Mariska en Robert het Kooklokaal, de viskraam en de catering. Al snel kwamen daar ook evenementen bij kijken. “We hadden al eens wat catering gedaan voor evenementen, maar we kregen de kans om een volledig evenement te draaien. Een bruiloft met 95 personen die bediend moesten worden! Vanaf dat moment ging Mariska volledig de planning in en draaide niet meer mee in de keuken.” En wat ze doen, doen ze goed: daarom liggen de planningen altijd ruim van tevoren klaar. Op de vraag of dat veel is antwoordt ze: “Ik heb er passie voor, dus het voelt niet als veel; ik krijg er juist energie van!”

Wat is de afgelopen 5 jaar het meeste bijgebleven?

“De coronaperiode was als een nekslag. Elke dag gaf het onzekerheid. We vroegen ons af: ‘waar zijn we aan begonnen?’ Maar we wisten ook dat we niet terug wilden. We zagen zoveel mogelijkheden en kansen”, vertellen ze. Die mogelijkheden en kansen zagen de twee vanaf de start en ze wisten altijd al precies waar ze naartoe wilden: “Toen we de foodtruck bestelden, moest de leverancier lachen. We hebben het namelijk over de inrichting gehad, maar op dat moment wisten we al precies wat wij wilden en hoe het voor ons zou werken. Dat had de leverancier nog nooit meegemaakt”, vertellen Robert en Mariska lachend. “Wat dat betreft zijn wij perfectionistisch. Alles wat we doen moet goed zijn. Alles schoon en netjes, een esthetische uitstraling, investeren in kwaliteit spullen: alles moet perfect zijn.”

Op naar de volgende 5 jaar

Mariska en Robert hebben als echte ondernemers al grootse plannen voor de komende vijf jaar: high-end-dinershows, thema-avonden en Trots Markten, om er maar een paar op te noemen. “En tussendoor gaan we deze zomer ook nog even verhuizen en worden we eigenaar van het mooie bedrijfpand waar we nu al zitten. We gaan het huis nog wat verbouwen en later zal de tuin aan de beurt zijn. Doordat we eigenaar worden van onze bedrijfspanden, biedt het ons ook weer veel meer mogelijkheden voor de toekomst. Hier zijn we al veel plannen voor aan het maken”, zeggen de twee vol trots.

Tijd en ruimte

Zoals alles binnen hun onderneming, is ook de tijd die ze over willen hebben al ingepland. “Het gaat om de juiste mensen op de juiste plek. We hebben een mooie groep medewerkers om ons heen waarbij ieder zijn eigen kwaliteit heeft. Dat vinden we belangrijk. Hierdoor kunnen we soms zelf ook een stapje terug doen en hebben we het volste vertrouwen in de mensen die dan aan het werk zijn. We vinden dat zij ook echt het vertrouwen verdienen, we zijn enorm trots op ons team.” Ondanks dat ze dus erg druk zijn, nemen ze ook bewust de tijd om even vrij te zijn. “We zijn altijd bezig, maar kunnen onszelf ook goed uitschakelen. Carnaval en Hemelvaart zijn bij ons bijvoorbeeld standaard vrij. Ook van momenten met de kinderen genieten we volop. Dat is heel belangrijk voor ons!”

Gouden duo

Op de vraag van hun omgeving of ze niet te druk zijn, antwoorden Mariska en Robert: “We zijn een gouden duo. Als we niet samen die passie hadden en soms kritisch zijn, dan was het niet gelukt. We vullen elkaar aan en houden elkaar scherp. We zijn vrijwel nooit vrij en door zo hard te werken genieten we ook veel van de kleine dingen. IJsje eten met de kinderen, zwembadje in de tuin met een glas wijn erbij, met de hond wandelen; wij genieten op en top!”

Hoe gaat het jubileum gevierd worden?

“Ons jubileum vieren we met onze klanten en collega’s in de viskraam. We delen originele Smaakvolsmaak-tasjes uit, gevuld met een fijne kortingscode op onze catering en een uitdagende winactie. Het wordt een echte feestweek – wat zeg ik – feestmaand! We poppen de champagne open!”