Dit is het verschil tussen een garnaal, gamba en scampi

1 februari 2023

Vind je garnalen heerlijk? Dan is de kans heel groot dat jij ook smult van gamba’s. En scampi’s zal je ook met veel plezier eten. Maar… wat is nu eigenlijk precies het verschil tussen al deze roze lekkernijen? Geen zorgen, wij leggen het je allemaal uit!

Garnaal, gamba, scampi… We kunnen ons goed voorstellen dat je ze allemaal lekker vindt, maar stiekem geen idee hebt wat nu precies het verschil is.

Wat de garnaal, gamba en scampi gemeen hebben

Laten we dan eerst maar eens beginnen met de overeenkomsten. Het zijn alle drie tienpotige schaaldieren die je zowel in zout als zoet water kan vinden. En de garnaal, de gamba en de scampi hebben alle drie een zogenaamd exoskelet, oftewel een uitwendig skelet. Ze vervellen ook, omdat het skelet op den duur te klein wordt voor ze.

De verschillen tussen garnalen en gamba’s

Maar dan de verschillen. De garnaal en de gamba zijn allebei kreeftachtigen, maar ze behoren elk tot een andere subsoort. Ook is er een verschil qua kieuwen. De gamba heeft vertakte kieuwen, terwijl de garnaal plaatvormige kieuwen heeft. En waar de garnaal korte pootjes heeft en klauwen op slechts twee paar poten, daar heeft de gamba langere poten en klauwen op maar liefst drie paar poten. En bij een garnaal zijn vaak de voorste tangen het grootst, terwijl bij de gamba juist de tweede tangen groter zijn. En de garnaal draagt haar eitjes met zich mee en blijft gedurende het broedseizoen dicht in de buurt van de ongeboren kleintjes, terwijl de gamba eitjes legt en vervolgens achterlaat.

En de scampi dan?

We hebben het tot nu toe vooral over de garnalen en de gamba’s gehad, maar hoe zit het dan met de scampi? Nou, om te beginnen moeten we eerst even uitleggen dat ‘scampi’ eigenlijk meervoud is. Het woord komt uit het Italiaans en als je het hebt over één zo’n lekkernij, dan heet dat officieel een scampo. In het Nederlands wordt nu echter vooral ‘scampi’s’ als meervoudsvorm gebruikt en noemen we één zo’n kreeftachtige dus een ‘scampi’.

En… de langoustine?

En of er al niet genoeg verwarring is over de garnaal, de gamba en de scampi/scampo, is er ook nog de langoustine. De langoustine wordt ook wel een Noorse kreeft genoemd. In het Italiaans worden deze beestjes ‘scampi’ genoemd, maar dit zijn dan weer níét de beestjes die wij in Nederland kennen als scampi. Wij gebruiken de naam ‘scampi’ namelijk voor (reuze)diepzeegarnalen zonder kop. Mét kop worden ze gamba’s genoemd.
We snappen dat dit alles vrij verwarrend overkomt. Misschien moeten we er ook niet te veel over vertellen, maar moet je ze vooral ervaren. 😉 Bezoek onze kraam op woensdag of vrijdag op de markt in Didam.