Deze gerechten moet je proberen op vakantie!

14 augustus 2023

Ga je deze zomer op vakantie naar het buitenland? Maak dan optimaal kennis met de cultuur waar je tijdelijk in leeft en probeer het eten van de lokale keuken uit! Hiermee verrijk je jouw smaakpapillen en leer je meer over jouw vakantieland.

Spanje

Om te beginnen met Spanje. Het land van de zon, zee en het strand. Als je naar Spanje gaat moet je een keer Paella hebben geproefd. Samen met tapas staat dit gerecht op nummer één van de typische Spaanse gerechten. De basis van dit gerecht bestaat uit rijst en saffraan, en afhankelijk van de regio wordt daar nog vlees en vis aan toegevoegd.

 

Noorwegen

Ook in Noorwegen zijn ze gek op vis. Zo is de Fiskesuppe een bekend gerecht onder de Noren. Het woord verklapt het misschien al, maar het gaat hierbij om een vissoep. Wanneer je een Fiskesuppe besteld, kun je een romige soep verwachten gevuld met de vis die er op die dag is gevangen. Ook groenten en kleine blokjes aardappel zijn een smaakvolle toevoeging.

 

Frankrijk

Ga je naar Frankrijk? Dan moet je een keer de Coq au Vin hebben geproefd. Dit is een klassiek gerecht uit de Franse keuken. Het is een stoofschotel van kip in rode wijn met champignons en spekjes. Een ware delicatesse.

 

Portugal

Van de Franse stoofschotel gaan we door naar de Portugese stoofpot. Eén van de bekendste gerechten is namelijk Cataplana de Marisco. Een stoofpot met als basis verse zeevruchten. Verder wordt de stoofpot op smaak gebracht met wijn, tomaten en kruiden en diverse soorten vis.

 

Kroatië

Een echte specialiteit uit Kroatië is ćevapčići, ook wel ćevapi. Ćevapi kun je vergelijken met kleine gehaktballetjes of kleine worstjes. Doordat ze gekruid zijn met knoflook, uien, paprika en peterselie zijn de worstjes erg rijk van smaak. In combinatie met Avjar, een saus gemaakt van geroosterde paprika’s, aubergine, knoflook en olie, is dit gerecht er eentje om je vingers bij af te likken.

 

Griekenland

Ga je naar Griekenland? Dan mag een Griekse salade niet ontbreken. Dit frisse en gezonde gerecht zorgt ervoor dat jij weer fit terugkomt van je vakantie. De hoofdingrediënten van een Griekse salade zijn tomaten, olijven, feta, komkommer, ui en olijfolie. Voeg daar een verse tzatziki en een lekker stokbroodje aan toe en je bent helemaal ingeburgerd.

 

Duitsland

Een sappige curryworst of een knapperige schnitzel. Onze buren weten wel raad met deze vleesgerechten. Als je een echte traditionele Wiener Schnitzel eet is deze gemaakt van kalfsvlees en bedekt in een laagje ei en paneermeel. Daardoor ontstaat die lekkere knapperige laag! Veelal wordt dit vleesgerecht gegeten met gebakken aardappels en groenten.

 

Vakantie in eigen land?

Waarom op zoek naar andere keukens? Ook in Nederland zijn er genoeg streekproducten te vinden. Zo heb je de eierbal uit Groningen, suikerbrood uit Friesland en een vlaai uit Limburg. Iedere provincie heeft een lekkernij waar ze bekend om staan. En wat dacht je van haring? Een verantwoorde en smaakvolle delicatesse, heerlijk na een dagje aan kust of een weekendtrip Volendam!

 

Klinkt dat niet overheerlijk? Bezoek onze viskraam op woensdag of vrijdag op de markt in Didam óf op dinsdag in Braamt en geniet van een verse haring!