De Nationale Week zonder Vlees

7 maart 2022

Van 7 tot en met 13 maart is het de Nationale Week zonder Vlees. Nu houden wij erg van een goede biefstuk, krokante kibbeling of onze heerlijke carpaccio, maar één week in het jaar vlees noch vis? Wij doen mee! En met deze lekkere vega-recepten moet ook jou dat lukken.

Laten we vooropstellen: we zijn dol op vis en ook een lekker stukje vlees doet ons watertanden. Máár tegelijkertijd is het ook goed om af en toe dit heerlijke eten te laten staan. En om meer redenen dan je wellicht had bedacht!

Water en uitstoot besparen

Wist je bijvoorbeeld dat wanneer je als volwassene één week geen vlees of zuivel eet, je maar liefst 150 liter water bespaart en meer dan 21 kilogram CO2-equivalent (wat vergelijkbaar is met 121 kilometer autorijden)? En dat komt nog bovenop de 770 gram vlees en 2,4 kilo zuivel die je in deze dagen bespaart. Meer informatie en tips vind je op weekzondervlees.nl.

Japanse noedels met gember en groente

Maar hoe kom je deze week nou door op een lekkere en verantwoorde manier? Nou, wat dacht je van Japanse noedels? Dat is enkel een kwestie van noedels koken, vervolgens gember, ui, knoflook, rawit peper, winterpeen, prei en selderij roerbakken en sojasaus toevoegen. Lekker met wat gebakken uitjes of een gekookt of gebakken ei!

Vegan kapsalon

Oké, misschien wat minder verantwoord, maar wél erg lekker: vegan kapsalon! Maak een lekker knoflooksausje van knoflook, mayonaise en bieslook terwijl je friet in de oven bakt. Bak ondertussen ook de vegan shoarma goudbruin en verdeel die vervolgens over de friet. Bestrooi het geheel met plantaardige rasp en zet het ongeveer tien minuten in de oven tot de ‘kaas’ is gesmolten. Daarna doe je er nog wat sla, komkommer, tomatenblokjes, rode ui én je knoflooksaus erover en smullen maar!

Spaghetti met vegaballetjes

Wil je nóg sneller klaar zijn in de keuken? Maak dan eens spaghetti met vegaballetjes! Dit maak je door de balletjes, samen met wat peterselie, een halve, gesneden ui, wat zout en broodkruimels in een kom te doen en te mixen tot je een glad mengsel krijgt. Vervolgens breng je in een pan een blikje tomatensaus en een kopje water aan de kook. Vervolgens voeg je de balletje toe en laat je het nog een kwartier sudderen op laag vuur. Dit serveer je vervolgens over je al dente gekookte spaghetti.

Zo zie je maar; een week zonder vlees of vis is makkelijker dan je denkt.

Bon appetit!