De kersttafel dekken: tips voor een mooi versierde tafel

1 december 2022

Samen met familie of vrienden genieten van allerlei lekkers aan een mooi gedekte én versierde eettafel. Uitgebreid tafelen, goede gesprekken voeren, herinneringen ophalen en genieten van het samenzijn. Is dit ook jouw ideale beeld van de kerstdagen? Lees dan gauw verder, want wij geven tips hoe je een feestelijke kersttafel dekt waar je uren aan wil blijven zitten.

Tip 1: Bedenk een thema

Alles begint met een thema. Dit geeft houvast bij het dekken en versieren van jouw eettafel. Ga je voor een scandinavische stijl met veel wit, hout en kerstgroen? Of kies je voor glamourous met een kleurenpallet van wit, goud en glitter? Voor een instant kerstgevoel dek je de tafel in klassieke kerstkleuren als rood, groen en wit. Ben je ook nog eens helemaal on trend dit jaar!

Kersttafel in Scandinavische stijl. Bron: Stijlvolstyling

Tip 2: Kies een goede basis

Door te kiezen voor een rustige basis, kan je juist uitpakken met decoratie. Kies bijvoorbeeld voor een tijdloos wit tafelkleed, of tafellopers in een basic kleur. Heb je toevallig nog een rol behang op zolder liggen? Een strook behang leent zich perfect als (wegwerp)tafelloper!

Aan deze rustige basis kan je accenten toevoegen. Denk aan mooie placemats en servetten in de kleurstijl van jouw thema.

Tip 3: Varieer met bestek, borden en glazen

Met het juiste servies kun je écht lekker uitpakken. Door het servies te stapelen van groot naar klein creëer je een feestelijke sfeer. Begin met een mooi onderbord, plaats hier een kleiner bord bovenop en maak het af met een leuk kommetje of glaasje voor de soep. Ontvang je acht gasten, maar heb je alleen setjes van zes in de kast? Geen probleem, wissel gewoon af met borden en kommen. Hierdoor oogt jouw kersttafel wat informeler, maar zorg er wel voor dat je in jouw themakleuren blijft. Maak het af met mooie glazen voor wijn(en) en water.

Ook het bestek speelt een belangrijke rol. Kies je voor zilver, zwart of goud? Alles kan, zolang het bij jouw thema past. Leg het bestek neer volgens de etiquette-regels of bedenk een eigen, creatieve manier om het bestek een mooi plekje te geven. Bind het bestek bijvoorbeeld vast met een stoer touw aan een takje eucalyptus, of presenteer het in een mooi servet!

Hoe zit het ook alweer met de etiquette-regels rondom bestek? Dat vind je hier.

Een creatieve manier om het bestek te presenteren. Bron: Anitahome.blog

Tip 4: Ga los met decoratie

Tijd voor de kerstdecoratie! Hiermee kun je helemaal losgaan. Onmisbaar op de kersttafel zijn natuurlijk mooie kaarsen, maar wil je een keer iets anders dan kun je ook een lichtsnoer over de tafel draperen. En natuurlijk mag kerstgroen ook niet ontbreken, zoals eucalyptus, dennentakken of een takjes met rode bessen.

Bron: Westwing.com

De kerstdecoratie kun je ook een persoonlijk tintje geven. Bijvoorbeeld met deze DIY-ideeën:

Bron: Christmaholic.nl

Et voilà, klaar is je kersttafel! Het enige dat je nu nog hoeft te doen is je dierbaren uitnodigen, lekkere hapjes en drankjes regelen en met z’n allen plaatsnemen aan jouw feestelijk gedekte kersttafel!