De gezichten achter Smaakvolsmaak | Anna Lievers

7 oktober 2021

Wie op vrijdag een visje komt halen op de markt in Didam kán haar niet missen. Anna Lievers is namelijk het vaste gezicht in de viskraam van Smaakvolsmaak Visspecialiteiten. En voor iemand die ‘niet echt een mensen-mens is’, heeft ze al aardig wat marktvriendjes gemaakt. Lees maar mee!

Sinds enkele maanden is Anna iedere vrijdag op de markt te vinden, waar ze de inwoners van Didam én omstreken voorziet van een portie kibbeling, een vers stuk zalm of een lekkere traiteurmaaltijd. Al was het aan het begin wél even wennen. Anna vertelt: “Iedereen lijkt elkaar hier te kennen en kent de ander bij naam. Dan ging het in de viskraam van ‘hoe is het met die-en-die’ en dan had ik géén idee over wie het ging. Maar het is wel erg leuk om te zien hoe hecht iedereen hier is.”

Marktvriendjes

De geboren Flevolandse is inmiddels helemaal ingeburgerd en heeft zelfs al haar eigen ‘vriendjes’ op de markt. “Iedereen die in de viskraam werkt heeft zijn of haar eigen, vaste klanten. Vriendjes noemen we dat”, legt Anna uit. “Zo komt er iedere vrijdag een man van 91 jaar bij mij een visje halen, ik maak altijd graag even een praatje met hem. Sowieso vind ik het leuk om – wanneer het niet te druk is – in gesprek te gaan met onze klanten. Van een aantal weet ik inmiddels hun naam en wat voor werk ze doen. En van sommige klanten weten wij zelfs exact hun bestelling. Zodra ze aan komen lopen, komt ons team al in actie. Dat persoonlijke contact met klanten is wat voor mij het werk zo leuk maakt.”

Weer of geen weer

Maar dat is niet het enige. Ook de sfeer binnen het team maakt dat Anna iedere vrijdag weer met veel plezier in de viskraam staat. “Mijn collega’s geven me energie. Met z’n allen proberen we er iedere keer weer een goede dag van te maken, weer of geen weer. Dat lukt eigenlijk ook altijd wel, behalve misschien wanneer het écht heel hard regent.”

Tijd en ruimte

Of ze elke vissoort al uit haar hoofd kent? Dát nog niet helemaal, maar inmiddels weet ze wel een zalm van een kabeljauw te onderscheiden. “Dat was aan het begin wel anders”, blikt Anna terug. “Ik had geen ervaring met de verkoop van vis. Sterker nog: ik had helemáál geen verkoopervaring. Maar Robert en Mariska hebben me de tijd en de ruimte gegeven om alles te ontdekken. Dat je van aanpakken weet is eigenlijk belangrijker dan je kennis van vis. Dat eerste moet in je zitten en dat tweede leer je hier vanzelf.”

Onderdeel van een hecht team

“Waarom ik dit werk heb gekozen? Ik wil graag onderdeel zijn van een team. Ik wil een bijdrage kunnen leveren én nieuwe mensen leren kennen. Dat is me inmiddels al aardig gelukt. En dat voor iemand die géén mensen-mens is”, sluit Anna lachend af.

De smaak van Anna

Beste kok: In het verleden ging ik helemaal los op de recepten van Nigella Lawson, vooral op de zoete recepten. Tegenwoordig eet ik vrij gezond, dus sta ik iets minder vaak in de keuken te bakken.
Hier mogen we je ‘s nachts voor wakker maken: Ik hou van eten en er zijn weinig dingen die ik niet lust. Maar als ik één ding moet kiezen, dan is het tiramisu.
Dit lust je écht niet: Ik lust vrijwel alles.
Favoriete vis uit de viskraam: Ik ben echt een liefhebber van zalm, maar een verse portie kabeljauw-kibbeling van Robert sla ik zéker niet af.

Lijkt het jou ook leuk om te werken in de viskraam? Dan hebben we goed nieuws, want we zoeken nog een verkoopmedewerker! Bekijk hier de vacature.