Seacuterie, een borrelplank voor visliefhebbers!

18 augustus 2022

Een borrelplank gevuld met verschillende soorten vlees, dat kennen we allemaal wel. Maar in plaats van charcuterie kan je ook gaan voor een borrelplank met lekkere vis. Oftewel: seacuterie! En geloof ons, dat is méér dan wat toastjes met zalm of tonijnsalade. Kijk maar.

Normaal gesproken wanneer je een lekkere borrelplank voor je neus krijgt, dan zit daar vrijwel standaard wat kaas en fijne vleeswaren op. En als je geluk hebt, wordt er ook wat zalm geserveerd of een lekkere tonijnsalade. Maar in de wondere wereld van vis is er toch écht meer mogelijk dan dat!

Lekkere voorbeelden van seacuterie

Vorig jaar ontstond dan ook een trend waar we bij Smaakvolsmaak blij mee zijn: de borrelplank met allerlei soorten vis. In plaats van charcuterie was het nu tijd voor seacuterie. Een heerlijke mix van rauwe, gepekelde, gefermenteerde en gerookte vis.

Denk aan delicatessen als salami van zeeslak, gerijpte makreel, zeevruchtenpepperoni, zalmpastrami of terrine van zeeduivellever. Maar ook octopuscarpaccio en zeevruchtenmortadella hebben we al gesignaleerd.

Het ontstaan van seacuterie

Seacuterie werd vorig jaar zomer opeens hip, maar waar komt het eigenlijk vandaan? De oorsprong lijkt te liggen in Scandinavië, waar ze sowieso wel raad weten met vis. Een van de bekende aperitiefhapjes daar is gravad lax, oftewel gemarineerde rauwe zalm die met een sausje van mosterd en dille op een stukje brood wordt geserveerd.

In Amerika maakte de bekroonde chef-kok David Burke er eind jaren tachtig zijn eigen interpretatie van. Hij kwam op de proppen met zalmpastrami, gemaakt van zalm, zout, cayennepeper, paprika, korianderzaad en melasse. De Australiërs maakten er vervolgens een hele visborrelplank van en zo ontstond de seacuterie zoals we het nu kennen.

Borrelplank met vis maken

Dus in plaats van die bekende borrelplank met salami, olijfjes, blokjes kaas, fuet, krentenbrood, en druiven, ga eens voor een borrelplank met sashimi van tonijn, salami van octopus, krabbenpootjes, kreeftenworst en wat oesters. Zelf maken? Dit recept van Allerhande is niet te ingewikkeld én zeer smakelijk. En de ingrediënten? Die haal je natuurlijk bij de visboer!