Blue Monday? Deze ingrediënten geven een instant energieboost!

16 januari 2023

De gezellige feestdagen zijn voorbij, de dagen zijn kort en donker, de eerstvolgende vakantie lijkt nog mijlenver weg en je goede voornemens zijn al gesneuveld… Het zijn dé ingrediënten voor Blue Monday, ook wel bekend als de meest depressieve dag van het jaar. Hoewel elke wetenschappelijke onderbouwing voor deze dag ontbreekt, wordt Blue Monday vooral aangegrepen om stil te staan bij (sluimerende) depressies, futloosheid en algehele gevoelens van misère. Daar zit niemand op te wachten, dus we vertellen jou graag welke ingrediënten je een instant energieboost geven.

Ongeacht of Blue Monday nou écht bestaat of niet, we hebben allemaal wel eens een futloze dag. Een dag waarop we wel extra energie kunnen gebruiken. Daarom trakteren we je graag op een lijst van voedingsmiddelen die ervoor zorgen dat je er weer helemaal tegenaan kan. Kom maar op met die energieboost!

Vette vis

Een lekker visje op zijn tijd kan veel goeds doen. In vette vis zitten de omega-3-visvetten DHA en EPA, die je algemene stemming bevorderen. En niet héél veel verschillende producten bevatten de belangrijke vitamine D, terwijl deze juist depressieve symptomen kan verminderen. En laat deze vitamine D nou zitten in vette vissen als zalm, haring, makreel en paling.

Van deze vier vissoorten kan je qua vitamine D-gehalte de paling het best nemen, want daar zit maar liefst 20,4 mcg vitamine D per 100 gram in! Bij de andere drie schommelt dit rond de 7 of 8 mcg.

Rode bieten

Of je het nu als warme groente eet bij je aardappels of als koude salade, bieten zijn goed voor je! Deze groente is rijk aan nitraat. En nitraat verlaagt je bloeddruk. Het is dan ook niet voor niets dat sommige sporters zweren bij rodebietensap. Dat komt omdat je lichaam nitraat kan omzetten in nitriet, wat vervolgens weer omgezet kan worden in stikstofmonoxide. Dit laat spieren efficiënter werken en verwijdt je bloedvaten, zodat er meer zuurstof naar je spieren gaat.

En ben je op zoek naar groente die nóg rijker is aan nitraat, probeer dan eens rucola of spinazie!

Avocado

Er is een reden dat de avocado de laatste jaren opeens zo’n populaire vrucht is geworden. Veel fitnessgoeroes, sporters en influencers zweren er namelijk bij. En dat snappen we maar al te goed, want de avocado bevat de goede vetten, oftewel de enkelvoudig onverzadigde vetten. Daarnaast zit het vol met vezels en vitamines. Het bevat kalium, magnesium, vitamine A, B1, B2, B6, C, E en foliumzuur (B11).

Banaan

De banaan is een klassieker onder sporters. Deze gele vrucht wordt vaak vóór het sporten gegeten vanwege de vele koolhydraten die voor energie zorgen. Maar het kan ook handig zijn om juist na het sporten een banaan te eten, want deze vult de glycogeen in je spieren weer aan. Deze energievoorraad wordt aangesproken wanneer je lichaam dat nodig heeft.

Bananen bevatten ook vitamine B6, vitamine C, koper, magnesium, mangaan en zink. Daarnaast zitten er in een banaan ook serotonine, tryptofaan (een voorloper van serotonine) en dopamine. Als je te weinig tryptofaan in je lichaam hebt, kunnen er makkelijker mentale klachten, negatieve gedachten en sombere gevoelens ontstaan. En bij een tekort aan dopamine kunnen dezelfde soort klachten optreden. Gaan met die banaan dus!

Groene thee

Groente thee zit vol met antioxidanten die stressgevoelens wegnemen. Maar het bevat ook cafeïne, wat je energie een welkome boost kan geven. In combinatie met het aanwezige L-theanine verhoogt het je focus, alertheid en mentale concentratie. En vermoeidheid zal minder snel opspelen bij het drinken van groene thee, want deze warme drank verhoogt de ververbranding en de afgifte van het hormoon norepinefrine (ook bekend als noradrenaline). En vaak voelen mensen met te weinig norepinefrine zich juist depressief.

Wij helpen je aan de omega 3 en vitamine D

Hopelijk helpen deze voedingsmiddelen jou fit en vol energie te voelen. Niet alleen op Blue Monday, maar elke dag van het jaar. Bij Smaakvolsmaak helpen we je met onze verse vis graag aan de nodige omega-3-visvetten en vitamine D!

Je vindt onze kraam elke woensdag en vrijdag bij de Markthal in Didam. Zien we je daar?