Begin het jaar goed én gezond met deze tips!

9 januari 2023

Een nieuw jaar, een nieuw begin. De feestmaand december is achter de rug en dat maakt januari bij uitstek de maand om even fris en fruitig het nieuwe jaar in te luiden. Even de boel resetten en weer wat gezonder gaan leven. Maar hoe doe je dat? Nou, heel simpel! Met deze 7 tips van ons kom je een héél eind, lees maar.

Tip 1: Drink veel water

Voldoende water drinken biedt veel gezondheidsvoordelen. Niet alleen voer je hierdoor gifstoffen in je lichaam sneller af, ook vermindert het je vermoeidheid en helpt het zelfs bij afvallen. Begin je dag altijd met een groot glas lauw water, drink water vóór iedere maaltijd en zorg dat je altijd een waterflesje bij je hebt.

Tip 2: Beweeg op de ‘stille’ momenten

Bewegen is altijd goed. Maar in ons drukke bestaan komen we daar niet altijd aan toe. En toch kun je met een simpele ‘lifehack’ net wat meer beweging krijgen op een dag. Hoe? Door tijdens die standaard momenten op een dag dat je stilstaat tóch actief te worden. Ga tijdens het tandenpoetsen een paar keer squatten. Zit je veel achter je computer? Rek je dan ieder uur even goed uit. En lig je met je kind lekker in bed op zondagochtend, til hem of haar dan een paar keer op terwijl je sit-ups doet.

Tip 3: Geniet van de natuur

We hebben in Nederland hartstikke mooie natuurgebieden, maar ook dicht bij huis kijk je je ogen uit. Áls je het maar wil zien. Loop dus eens gefocust en met een open vizier door jouw wijk of het park en zie hoeveel verschillende dieren, planten en bomen je ziet. Wedden dat je veel meer geniet van je wandeling? Hopelijk leidt dit ertoe dat je vaker even een ommetje maakt!

Tip 4: Neem vaker de fiets

We maken ons er allemaal wel eens schuldig aan: de auto pakken, terwijl het eigenlijk nét zo goed met de fiets kan. Soms is de fiets zelfs sneller! Want je hoeft ‘s morgens niet te krabben, je hoeft geen gordels om te doen, de juiste radiozender te zoeken of met allerlei manoeuvres in te parkeren. Dus spring op die fiets, snuif de frisse winterlucht op en trap jezelf naar je eindbestemming! Is nog een stuk goedkoper ook!

Tip 5: Eet meer groente

Groentes zijn hartstikke gezond, maar niet iedereen krijgt dagelijks genoeg groente binnen. Maar extra vitamines binnen krijgen hoeft echt niet ingewikkeld te zijn. Eet je bijvoorbeeld sla bij je friet of gebakken aardappelen, doe dan wat gesnipperde ui, stukjes paprika of komkommer erdoorheen. Verwen je kinderen eens met gezonde muffins met wortel. En doe ‘s morgens in je smoothie een handje spinazie of boerenkool. Kleine kans dat je het proeft, maar je krijgt de vitamines wél binnen. Win-win!

Tip 6: Zorg voor voldoende slaap

Voldoende slapen is belangrijk voor je gezondheid. Na een goede nachtrust kun je je beter concentreren, ervaar je minder stress, word je minder snel ziek én houd je je goede gewoontes langer vol. De meeste mensen zijn het best gebaat bij zo’n zeven tot acht uur slaap per nacht.

Tip 7: Doe mee met Dry January

December is altijd een drukke feestmaand. De meeste mensen hebben aan het eind van het jaar heel wat drankjes genuttigd. Heerlijk, maar alcohol is niet echt gezond!

Gelukkig is januari een mooi moment om de flessen alcohol even te laten staan. Een aantal jaar geleden is daarom Dry January in het leven geroepen. Bij deze ‘challenge’ is het de bedoeling om een maand alcoholvrij door het leven te gaan. Een ideaal moment om aan te haken dus en die uitdaging aan te gaan!