10 dingen die je nog niet wist over de Hollandse Nieuwe

7 juni 2021

Veel Nederlanders kijken er ieder jaar weer reikhalzend naar uit: de komst van de Hollandse Nieuwe. Dit jaar kun je vanaf 16 juni weer haring happen bij jouw favoriete viskraam. Maar wist je dat de term ‘Hollandse Nieuwe’ niks te maken heeft met het land van herkomst van de haring? Deze én nog meer leuke weetjes over de beroemde vis vind je hieronder. Kun je straks een goede indruk maken op je visboer 😉

#1: Strenge criteria

Wist je dat haring alleen Hollandse Nieuwe mag heten als-ie voor minimaal 16% uit vet bestaat én als de haring op de traditionele Hollandse manier wordt bereid? Pas als de haring aan deze criteria voldoet, mag-ie doorgaan als Hollandse Nieuwe.

#2: Niet rauw

Als je een harinkje hapt, dan eet je die niet rauw. De vis wordt eerst namelijk gekaakt (schoongemaakt en van de ingewanden ontdaan) en gepekeld. Vervolgens vindt er een ‘gecontroleerde rijping’ plaats, dat zorgt voor smaak en textuur. Hierna gaat de haring de diepvries in, zodat we nog maandenlang kunnen genieten van de Hollandse Nieuwe.

#3: Land van herkomst

Hoewel de naam het doet vermoeden, hoeft de haring niet uit Nederland te komen. Als de haring op de traditionele, Hollandse manier wordt bereid, mag hij in principe overal ter wereld gevangen worden. De haring wordt voornamelijk gevangen in Noorse, Deense en Schotse wateren.

#4: Leeftijd

Wist je dat een haring zo’n 8 tot 10 jaar oud kan worden? Na twee tot drie jaar is de haring volwassen en ongeveer twintig centimeter lang.

#5: Zes weken

De haring voor de Hollandse Nieuwe wordt in ongeveer zes weken tijd gevangen, van ongeveer half mei tot juli. De vangst begint pas als de haring vet genoeg is.

#6: Nieuwe haring herkennen

Hoe herken je de Hollandse Nieuwe? Een nieuwe haring is roze van binnen, heeft een fris zilte geur en is mals maar stevig tegelijk. Hoe ouder de haring, des te roder deze van binnen wordt.

#7: Traditionele handeling

Ieder jaar wordt de eerste Hollandse Nieuwe gekeurd en geveild op de Scheveningse visafslag. Deze traditionele handeling vindt dit jaar op 15 juni plaats. Op 16 juni is de haring in de viskraam te koop.

#8: Haring loves bietjes

Wist je dat haring heel lekker smaakt in combinatie met rode bietjes? Niet voor niets zijn er ontzettend veel recepten te vinden van deze combinatie.

#9: Heel gezond

Haring is hartstikke gezond. Deze vis beschikt over heel veel omega-3 vetzuren, die goed zijn voor hart en bloedvaten. Daarnaast bevat haring veel vitamines en mineralen.

#10: Graatjes

Per ongeluk een graatje doorgeslikt? Geen probleem! De kleine graatjes van de haring maken je darmen schoon en ze komen er na een tijdje gewoon weer uit 😉

Op woensdag 16 juni staat Smaakvolsmaak Visspecialiteiten op de markt in Didam voor jullie klaar met de Hollandse Nieuwe. Vanuit onze oranje foodtrailer naast de viskraam maken we de haring ter plekke schoon en kun je ‘m vers van het mes kopen. Hierdoor wordt de vis zo kort mogelijk aan de lucht blootgesteld, waardoor het vet niet kan oxideren én jij de beste smaaksensatie krijgt. Zien we je dan?